Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bola to lúpež, nie vražda na objednávku, tvrdia vyšetrovatelia vraždy Ernesta Valka
Zdielať na

Bola to lúpež, nie vražda na objednávku, tvrdia vyšetrovatelia vraždy Ernesta Valka

BRATISLAVA / Vyšetrovatelia prípadu vraždy Ernesta Valka už ukončili vyšetrovanie. O jeho výsledku informoval riaditeľ národnej protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian.

Vyšetrovateľ vraždy Ernesta Valka ukončil vo štvrtok, 16. augusta vyšetrovanie vraždy s návrhom na podanie na dvoch obvinených. "Ide o osoby 43-ročného Jozefa V., ktorý je obvinený z obzvlášť závažného zločinu vraždy, z prečinu porušovania domovej slobody a z prečinu a zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Hrozí mu 20 až 25 rokov. Druhým je 45-ročný Jaroslav K., ktorý je obvinený zo zločinu lúpeže, za čo mu hrozí 7 až 12 rokov," uviedol riaditeľ národnej protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian.

Spis aj s dôkazmi už leží na generálnej prokuratúre. "Prokurátor po preskúmaní príslušného spisového materiálu, samozrejme aj po oboznámení sa s návrhom vyšetrovateľa, rozhodne o ďalšom zákonom postupe," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Rodina už chce celú vec uzavrieť

Najbližšia rodina na Ernesta Valka nezabudla ani na okamih. Jeho dcéra Jana celý čas nestrácala nádej a verila, že sa polícii podarí páchateľov odhaliť. Právnik im ešte pred vraždou stihol zavolať, že v dome niečo cíti. Teraz je Jana Valková odhodlaná zúčastniť sa súdneho procesu. "Už by som to chcela mať v sebe uzavreté, aby bolo po celom procese, aby sme mali ja a moja rodina kľud, nech už to dopadne akokoľvek. Treba ísť ďalej," uviedla dcéra Ernesta Valka Jana. 

Na výsledku vyšetrovania jej nesedí jediná vec. "Mne tam akurát nesedí to, že keď už tam išli lúpiť, že nič nezmizlo. Všetko zostalo tam, aj jeho peňaženka s peniazmi. Údajne to malo byť tak, že sa zľakli a ušli," dodala Jana Valková. 

Podľa riaditeľa protizločineckej jednotky NAKA sa vražda nekonala na objednávku.

Zurian uviedol, že motívom oboch mužov bola lúpež, teda finančné obohatenie. Pred vraždou preskočili plot, aplikovali chemickú látku a čakali na Ernesta Valka. On po príchode zacítil pach, otvoril okno a oni vtedy vošli dnu. Valko sa aktívne bránil, preto 43-ročný muž nelegálne držanou zbraňou strelil Valkovi do hrude, následkom čoho zomrel.

Zbraň, ktorou Valka zavraždili rozobrali na tri časti a hodili do vodnej nádrže Kotliny v blízkosti mesta Pezinok. Tú sa vyšetrovateľom podarilo nájsť v roku 2017. Krátku zbraň Ernesta Valka, ktorú mu obvinení odcudzili našli v roku 2014 vo vodnej nádrži pri Pezinku.

Pri rekonštrukcii boli na mieste činu aj obvinení

Pred domom nebohého sa stretli kukláči, policajti uzatvorili okolitý priestor. Rekonštrukcia vraždy Ernesta Valka, ku ktorej došlo priamo v jeho dome, trvala takmer štyri a pol hodiny. V okruhu 500 metrov okolo domu policajti uzatvorili priestor. Na streche domu boli ostreľovači a príchod eskorty bol sledovaný policajným vrtuľníkom. Ernesta Valka zavraždili v jeho dome v zime 2010 dvaja páchatelia. Polícia koncom minulého roka potvrdila, že má vrahov prominentného právnika. 

​Dôvodom rekonštrukcie boli tvrdenia jedného z obvinených mužov, ktorý od minulého roka spolupracuje s políciou, že jeho komplic je strelec. Ten polícii ukázal svoju verziu prípadu. 

Tlačovú konferenciu riaditeľa protizločineckej jednotky sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy