Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Turecká ekonomická kríza ovplyvňuje aj hodnotu eura
Zdielať na

Turecká ekonomická kríza ovplyvňuje aj hodnotu eura

Archívna reportáž

ANKARA / Turecko zatiahlo záchrannú brzdu. Menová kríza v krajine a diplomatické spory so Spojenými štátmi zneistili investorov i zahraničné banky. Ankara preto hľadá pomoc na východe. 15 miliárd prisľúbil Katar, či to však bude stačiť je otázne. Nie je totiž vylúčené, že Turecko bude potrebovať medzinárodnú pomoc.

Turecká ekonomika stojí na križovatke. Nezvyčajné totiž je, že ju chce riadiť sám prezident a jeho rodina. Výsledok? Podľa analytika INESS Martina Vlachynského: „Hodnota líry pomerne prudko klesá a zároveň rýchlo v krajine rastie inflácia.“ Stanislav Pánis, hlavný analytik J&T Bank dodáva: „Miestami sa obchodovala líra voči USD za 7 lír, čo je oproti začiatku roka oslabenie takmer o 90%.“

Tamojšia centrálna banka i podnikateľská obec majú zviazané ruky. Pomohli by vyššie úrokové sadzby, tie však hlava štátu odmieta. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil: „Som presvedčený o tom, že kurz sa vráti na rozumnú úroveň. Nemajte obavy, budeme dodržiavať pravidlá voľného trhu. V tomto smere nebudeme robiť ústupky.“

Turecká kríza sa prejavila aj na jednotnej európskej mene, ktorá je na najnižšej úrovni voči doláru od vlaňajšieho leta.

Dôvodom je fakt, že v Turecku pôsobia aj francúzske, španielske a talianske banky, ktoré by mohli prísť o miliardy eur. Mike Ingram, hlavný trhový stratég WH Írsko hovorí: „Západná Európa nie je pre ne zaujímavý trh. Preto hľadajú šťastie v rozvíjajúcich sa krajinách a v Turecku je veľký dopyt po úveroch.
Líra po zásahoch včera získala späť časť svojej hodnoty, kríza však zďaleka nepominula.

Pre turistov tak budú nákupy v Turecku aspoň na čas o niečo lacnejšie. Ak si bude prezident Erdogan naďalej zakrývať oči pred ekonomickými problémami, menová kríza v Turecku môže skončiť aj oveľa horšie. Stanislav Pánis varuje: „Je možné, že Turecko sa dostane do takých problémov, že bude potrebná jeho medzinárodná záchrana.

Slová amerického prezidenta Donalda Trumpa o zvýšení ciel na turecké kovy vyvolal okamžité oslabenie tureckej líry:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy