Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Sardínii kradnú turisti piesok z pláží
Zdielať na

Na Sardínii kradnú turisti piesok z pláží

CAGLIARI / Úrady na Sardínii bojujú proti turistom, ktorí si z tamojších pláží odvážajú na pamiatku piesok, čo poškodzuje životné prostredie tohto talianskeho ostrovalp

Naposledy uložili pokutu 1 032 eur jednému návštevníkovi z Británie, ktorého policajti nachytali s plastovou fľašou plnou piesku z pláže pri meste Olbia na severovýchode ostrova. Píše o tom na svojom webe britský denník The Daily Telegraph.

Vlani podľa neho úrady turistom takto zhabali päť ton piesku. Nemecká ambasáda v Ríme návštevníkov z Nemecka pred krádežami piesku dokonca varovala. "Sardínia má jedny z najkrajších pláží v Taliansku, ale brať si so sebou piesok, štrk alebo mušle predstavuje pre tamojší ekosystém vážny problém. Zákon to zakazuje. Môžete dostať pokutu od 500 do 3 000 eur. Nechajte piesok tam, kde má byť," napísalo veľvyslanectvo na svojom facebooku.

Proti týmto praktikám začal kampaň aj Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Jeho heslom je "plážoví zlodeji - brať piesok je krádež". Colníci na medzinárodných letiskách na Sardínii pravidelne turistom prezerajú batožinu.

​Chystáte sa na dovolenku? Prinášame pár tipov, ako si ju užiť bez problémov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy