Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Z odpadu hodinky. Baterku netreba meniť, ide na solárnu energiu
Zdielať na

Z odpadu hodinky. Baterku netreba meniť, ide na solárnu energiu

PARÍŽ / Z odpadu dnes už ľudia zaoberajúci sa recykláciou vedia vyrobiť kadečo. Hodinky tu však ešte neboli. A nehovoríme iba o remienku alebo o ciferníku. Z odpadu vo Francúzsku vyrobili komplet celé hodinky. A má to ešte ďalší environmentálny bonus. Sú na solárnu energiu.

Nápad vyrobiť ekohodinky dostali jeho autori počas cesty po znečistených ázijských mestách. "Uvedomili sme si aké hodnotné veci sa dajú spracovaním odpadu urobiť. Chceme zabiť dve muchy jednou ranou. Vyhneme sa nadprodukcii a zredukujeme odpad," hovorí autor nápadu Lilian Thibault. 

Ciferník a mechanizmus je vyrobený z recyklovanej nehrdzavejúcej ocele. Náramok zas z recyklovaného plastu, vyzbieraného z vôd v okolí juhovýchodnej Ázie a Japonska. "Je komplikované postupovať od základu. Odpad nezbierame. Spolupracujeme s firmou, ktorá robí z odpadu plastové dosky. Z nich vyrábame nylonové vlákno na remienok," pokračuje Thibault.

Ani baterku netreba v týchto eko hodinkách vymieňať. Sú totiž na solárnu energiu. "Videli sme veľa takzvaných ekohodiniek. Tie však používali tradičné batérie, ktoré musíte meniť a je z toho odpad.To je pre nás v protiklade s tým, čo chceme dosiahnuť," vysvetlil autor. Prvé kusy ekohodiniek by mali mať svojich majiteľov už v novembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy