Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kanada sa zastala aktivistov. Saudská Arábia im za to vyhostila veľvyslanca
Zdielať na

Kanada sa zastala aktivistov. Saudská Arábia im za to vyhostila veľvyslanca

Archívna reportáž

RIJÁD / Saudská Arábia v pondelok oznámila, že sa pre miešanie do vnútorných záležitostí rozhodla vyhostiť kanadského veľvyslanca a povolať do vlasti na konzultácie svojho ambasádora v Ottawe.

Rozhodnutie saudskoarabskej vlády prišlo po tom, ako kanadská ambasáda vyzvala Rijád na prepustenie uväznených ľudskoprávnych aktivistov. Podľa informácií agentúry AFP Saudská Arábia tiež zmrazila nové obchodné a investičné transakcie s Kanadou. 

Kanadská ambasáda uviedla, že je vážne znepokojená ďalšou vlnou zatýkania politických aktivistov v Saudskej Arábii a vyzvala k okamžitému prepusteniu týchto osôb, ako aj ďalších bojovníkov za ľudské práva. 

Medzi nedávno zadržanými by mala byť aj prominentná ochrankyňa ľudských práv Samar Badáví, sestra blogera Raífa Badávího, ktorého v Saudskej Arábii zatkli ešte v roku 2012 a neskôr odsúdili na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom za svoju kritiku duchovných. Badávího manželka teraz žije v Kanade a nedávno získala miestne občianstvo. 

Saudskoarabské ministerstvo zahraničia uviedlo, že nepripustí žiadne miešanie sa do vnútorných vecí kráľovstva a ohlásilo opatrenia týkajúce sa veľvyslancov a obchodu. Organizácie na ochranu ľudských práv odhadujú, že je v Saudskej Arábii napriek reformám stále väznených niekoľko desiatok politických aktivistov.

Napriek tomu, že len nedávno povolili ženám sadnúť si za volant auta, minisukne na zozname povolení nie sú. Pozrite si archívne video o žene, ktorú v Saudskej Arábii zatkli za nosenie minisukne, viacerí ju tam dokonca prekliali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy