Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Po poslednom zemetrasení v Indonézii evakuovali tisícky ľudí. Úrady hlásia 131 mŕtvych
Zdielať na

Po poslednom zemetrasení v Indonézii evakuovali tisícky ľudí. Úrady hlásia 131 mŕtvych

LOMBOK / Indonézsky ostrov Lombok zasiahlo opäť silné zemetrasenie. Počet obetí stúpol už na 131 ľudí, pričom v nedeľu udrelo zemetrasenie so silou 7 stupňov. Miestne úrady vtedy vydali varovanie pred prívalovou vlnou cunami. Neskôr varovanie ale zrušili. Napriek tomu si živel vyžiadal ďalšie obete. V ohrození života je i nemálo Čechov a Slovákov, ktorí tam pomáhajú so vzdelávaním a zdravotnou starostlivosťou.

Bilancia nedeľného zemetrasenia na ostrove Lombok vzrástla na 131 mŕtvych. Takmer 2500 ľudí bolo už hospitalizovaných. O strechu nad hlavou prišlo už viac ako 156 tisíc osôb. Humanitárnej pomoci sa pritom dočkali až v stredu. Indonézska armáda oznámila, že skoro ráno vypravila z metropoly Jakarty na ostrov Lombok päť lietadiel s potravinami, liekmi, prikrývkami, stanmi a vodou.  

Ostrov Lombok zasiahlo v nedelu 5.augusta ďalšie zemetrasenie. Okrem mŕtvych má zemetrasenie na svedomí stovky zranených a tisícky poškodených domov, uviedol hovorca národnej agentúry pre zvládanie katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Počet obetí zrejme ešte stúpne, keďže sa záchranári ešte nedostali do niektorých najviac zasiahnutých oblastí na severe ostrova. "Ľudia spanikárili a roztrúsili sa po uliciach a budovy a domy, ktoré poškodilo predošlé zemetrasenie, sa poškodili ešte viac a zrútili sa," vyjadril sa Nugroho. Na severe ostrova podľa jeho slov otrasy spôsobili masívne škody. 

Zraneným pomáhali vojaci a záchranári. Úrady hlásia viac ako 230 ľudí vážne zranených. Mnohých zranených však lekári museli ošetriť vonku, keďže zemetrasenie poškodilo aj nemocnice. Nočné záchranné práce skomplikovali výpadky elektriny a komunikačných prostriedkov. Prezident Joko Widodo nariadil vládnymi ministrom a šéfom armády a polície, aby urýchlili úsilie pri zmiernení následkov katastrofy. Záchranári predpokladajú, že počet obetí sa bude ešte zvyšovať, pretože musia prehľadať zhruba 13 000 zdevastovaných domov. Na postihnuté miesto sa však pre zosuvy pôdy a zničené mosty takmer vôbec nedá dostať. Otrasy spôsobili paniku na celom ostrove. 

Tesne pred tým, než ničivé zemetrasenie zasiahlo sever ostrova bola v oblasti aj skupinka Čechov a Slovákov. Tí totiž cez organizáciu Kintari pomáhali miestnym, ktorým spustošili domovy minulo týždňové otrasy zeme. Nikto netušil, že zem sa bude triasť opäť. "Včera nás to z toho miesta minulo, pretože my sme sa potom poobede presunuli naspäť do Kuty k nám na juh a druhé zemetrasenie prišlo večer," povedala Mária, dobrovoľníčka z organizácie Kintari. 

"Podarilo sa nám odviesť už viac než 2000 ľudí zo všetkých troch ostrovov. Prevážame ich do prístavu, odkiaľ poskytujeme dopravu do hotelov alebo na letisko v hlavnom meste," dodal hovorca agentúry Nugroho. Na sever nefunguje elektrina ani už aj tak slabá infraštruktúra. Vláda posiela pomoc vrtuľníkmi a loďami. Prioritou je zabezpečiť nocľahy pre ľudí, ktorí sa boja vrátiť do svojich domov. Aj Slováci a Česi spia už druhú noc radšej vonku. 

Podľa indonézskych úradov malo zemetrasenie magnitúdo 7,0, zatiaľ čo Geologická služba Spojených štátov (USGS) uviedla 6,9. Podľa USGS sa jeho epicentrum nachádzalo asi dva kilometre juhovýchodne od Loloanu, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 10,5 kilometra. Zem sa triasla aj na susednom ostrove Bali. 

Zemetrasenie viedlo k evakuácii indonézskych aj zahraničných turistov z populárnych ostrovov Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air severozápadne od Lomboku. Podľa Nugroha zo súostrovia tri lode odviezli už tisíc osôb. Na evakuácii sa podieľajú aj armáda či národná pátracia a záchranná agentúra.

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy