Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Drogový kartel vypísal odmenu za hlavu policajného psa. Kazí im obchody, ponúkajú 200 miliónov
Zdielať na

Drogový kartel vypísal odmenu za hlavu policajného psa. Kazí im obchody, ponúkajú 200 miliónov

Zdroj: Policía Nacional de Colombia

BOGOTA / Kolumbijská fenka nemeckého ovčiaka menom Sombra (Tieň) je pravdepodobne najvyššie ceneným zvieraťom v Kolumbii. V jej prípade to ale nie je nič príjemné. Sombra totiž pomáha polícii a kolumbijský drogový kartel Urabeños za jej hlavu vypísal odmenu 200 miliónov kolumbijských pesos, čo je v prepočte viac ako 59 000 eur.

Sombre počas svojej policajnej kariéry dokázala odhaliť drogy v celkovej hmotnosti asi 10 ton a prispela k zatknutiu asi 245 ľudí. Drogovému kartelu preto došla trpezlivosť a na hlavu fenky vypísali vysokú odmenu. Informáciu s odvolaním sa na kolumbijské spravodajské servery priniesla BBC.

Gang vypisuje odmeny často, najmä pri nepohodlných ľuďoch, no sú podstatne nižšie. V roku 2012 napríklad polícia objavila letáky, ktoré ponúkajú za vraždu policajného dôstojníka 500 dolárov, zhruba 426 eur. 

Vypísaním odmeny ale zločinci aspoň čiastočne niečo dosiahli. Kolumbijská polícia totiž fenku stiahla z prístavného mesta Turbo, odkiaľ putuje väčšina drog do Spojených štátov a do Mexika, kde mala Sombre najväčšie úspechy.

Odteraz bude slúžiť na letisku El Dorado v kolumbijskom hlavnom meste Bogota. Okrem toho dostali Sombre a jej psovodi policajnú ochranu. Kartel Urabeños kontroluje väčšinu drogového exportu z Kolumbie a jeho hlava Dairo Antonia Úsuga, známy aj pod menom Otoniel, patrí k najhľadanejším mužom v krajine. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy