Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kim splnil sľub. Poslal do Ameriky pozostatky padlých vojakov
Zdielať na

Kim splnil sľub. Poslal do Ameriky pozostatky padlých vojakov

PCHJONGJANG / Z juhokórejskej leteckej základne odštartovalo na sever americké vojenské lietadlo, ktorý má v Severnej Kórei vyzdvihnúť ostatky amerických vojakov padlých v kórejskej vojne. Oznámila to juhokórejská agentúra Jonhap.

Na základni južne od Soulu boli podľa AP od piatkového rána patrné prípravy k prevzatiu pozostatkov. Predpokladá sa, že Pchjongjang odovzdá Američanom asi 55 pozostatkov z vojny, ktorá vypukla v roku 1950 a trvala do roku 1953.

Odovzdanie pozostatkov sľúbil v júni severokórejský diktátor Kim Čong-un americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi na summite v Singapure. Podľa vojnových historikov sú na území KĽDR pozostatky celkom asi 5 300 amerických vojakov. Trump na Twitteri poďakoval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi za vrátenie zostatkov amerických vojakov.

Juhokórejská agentúra tiež oznámila, že v utorok sa v Pchanmundžome v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami zídu vojenské delegácie KĽDR a Južnej Kórey. Presný program rokovania nie je presne známy. Posledné podobné rozhovory sa uskutočnili v júni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy