Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Firma testovala štvordňový pracovný týždeň. Výsledky sú veľmi pozitívne
Zdielať na

Firma testovala štvordňový pracovný týždeň. Výsledky sú veľmi pozitívne

Archívna reportáž

WELLINGTON / Firma z Nového Zélandu testovala počas ôsmych týždňov novú pracovnú dobu na svojich 240 zamestnancoch. Pracovná doba trvala namiesto piatich dní len štyri bez toho, aby to ovplyvnilo ich sumu na výplatnej páske. Pokus priniesol pozitívne výsledky.

Spoločnosť Perpetual Guardian, na čele so šéfom Andrew Barnesom je s výsledkami prieskumu viac než spokojná. Počas testovacieho obdobia prejavili zamestnanci väčšiu iniciatívu pri plnení pracovných úloh, boli viac spokojní a rovnako sa ukazovali menšie prejavy stresu. Na druhej strane vzrástla aj produktivita, aj keď len v malej miere. "V nasledujúcich týždňoch zmeny musí schváliť predstavenstvo," uviedol na margo trvalých zmien vo firme Andrew Barnes.

Pre zabezpečenie objektívnych výsledkov počas skúšobného obdobia na prácu dohliadali akademický výskumníci z AUT a Univerzity v Auclande. Na začiatku skúšobného obdobia sa totiž objavili obavy, že zníženie počtu pracovných dní, zvýši hladinu stresu u pracovníkov, ktorý budú mať na plnenie úloh menej času a rovnako, že výsledky prinesú zníženie produkcie. 

Avšak počas priebehu testu, vedci pozorovali presný opak. "Spozorovali sme masívny nárast záujmu zo strany pracovníkov a rovnako ich spokojnosť. Narástol aj záujem o prácu pre danú spoločnosť a produktivita vôbec neklesla," povedal pre nzherald.co.nz Barnes. Výsledky potvrdili, že stres u zamestnancov klesol zo 45 percent na 38 percent a zaujatie pre prácu stúplo zo 68 percent na 88 percent.

Keďže sú zamestnanci novozélandskej firmy platení od výkonu a nie od hodiny, ich výplatné pásky neutrpeli žiadnu ujmu. Na druhej strane ani firma počas skúšobného obdobia nezaznamenala nepriaznivé zmeny, preto sa uvažuje o trval zmene v počte dní pracovného týždňa. 

Niekedy je nevyhnutné pracovať aj počas víkendu. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy