Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ponorka bola najprv priťažká. Po úprave je ale pridlhá a španielskej armáde sa nezmestí na základňu
Zdielať na

Ponorka bola najprv priťažká. Po úprave je ale pridlhá a španielskej armáde sa nezmestí na základňu

Zdroj: TASR/French Defense Ministry-ECPAD/ilustračné

MADRID / Projekt výstavby novej ponorky pre španielsku armádu sa opäť skomplikoval. Najprv bola ponorka príliš ťažká a teraz, keď ju predĺžili, aby sa jej hmotnosť rozložila, zistili, že sa nevojde na vojenskú základňu, kde by mala kotviť.

Prvé problémy sa objavili už v roku 2013, kedy sa zistilo, že je ponorka približne o 100 ton ťažšia ako mala pôvodne byť. Znamenalo to, že sa síce potopí, no na hladinu by už vyplávať nevedela. Odborníci sa teda rozhodli ponorku predĺžiť, aby sa jej hmotnosť kompenzovala.

Španielsky denník El País ale informoval, že po uvedených zmenách nastal nový problém, a to ten, že sa predĺžená motorka nezmestí do prístavu na základne v Cartagene. Budú ju teda musieť opäť upraviť. 

Ponorku si námorníctvo objednalo v štátnej lodenici Navantia. Pôvodne malo ísť o plavidlo dlhé 71 metrov s hmotnosťou 2 200 ton. Po prvej úprave je motorka dlhá 81 metrov a váži 3 000 ton. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová priznala, že sa v projekte objavili určité chyby. Dodala ale tiež, že chyby sa im už podarilo opraviť a projekt sa darí uskutočniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy