Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký krok Francúzska: Z ústavy vymažú slovo rasa. Všetci sme takí istí ľudia, tvrdia
Zdielať na

Veľký krok Francúzska: Z ústavy vymažú slovo rasa. Všetci sme takí istí ľudia, tvrdia

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Návrh na odstránenie slova "rasa" z ústavy vo štvrtok jednohlasne schválila dolná komora parlamentu a pokiaľ prejde aj v senáte, po novom by článok mal zaistiť ľuďom rovnosť pred zákonom bez ohľadu na ich pohlavie, pôvod alebo náboženstvo.

Podľa francúzskych poslancov sú slová o rade nepodložené, všetci sú podľa nich jedni a tí istí ľudia. "Francúzsko je nedeliteľná, sekulárna, demokratická a sociálna krajina. Zaisťuje rovnosť pred zákonom pre všetkých svojich občanov bez ohľadu na pohlavie, pôvod alebo náboženstvo," tak bude znieť podľa portálu Franceinfo prvý článok ústavy. 

Návrh schválili členovia Národného zhromaždenia jednomyseľne, poslanci krajnej pravice sa ale na hlasovaní nezúčastnili. Slovo rasa po prvýkrát objavilo v roku 1946 a potom opäť vo verzii ústavy z roku 1958, ktorá platí dodnes. Zákonodarcovia po hrôzach druhej svetovej vojny chceli dať dôraz na rovnosť pred zákonom bez ohľadu na rasu jasne najavo, že odsudzujú myšlienku nadradenosti rasy pred inými. 

V súčasnosti ale podľa poslancov môže prvý článok ústavy pôsobiť kontraproduktívne - môže totiž legitimovať názor, že existujú rôzne ľudské rasy, akokoľvek vedu v posledných rokoch túto myšlienku upúšťa a tvrdí, že delenie rás je skôr sociálny konštrukt ako vedecký fakt. 

Národné zhromaždenia už v roku 2013 vymazalo rasu z francúzskej legislatívy. Vtedajší prezident François Hollande vo svojej predvolebnej kampani sľuboval vymyzanie slova aj z ústavy. Nakoniec sa tak stalo až za súčasného prezidenta Emmanuela Macrona. 

Parlament na Slovensku nedávno prijal vyhlásenie, ktorým odsudzuje rastúci extrémizmus a nenávisť voči iným rasám. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy