Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šesťmetrový pytón ohrozuje miestnych. Hasiči po ňom už niekoľko dní neúspešne pátrajú
Zdielať na

Šesťmetrový pytón ohrozuje miestnych. Hasiči po ňom už niekoľko dní neúspešne pátrajú

VARŠAVA / Poľskí hasiči majú pred sebou mimoriadne ťažkú úlohu. Neďaleko hlavného mesta už niekoľko dní hľadajú obrovského a nebezpečného hada. Podľa všetkého ide o pytóna tigrovitého. Úrady varovali obyvateľov, aby situáciu nepodceňovali. Pytón sa navyše pohybuje v miestach, kam chodia ľudia z Varšavy oddychovať.

Zvlečenú kožu z asi šesťmetrového pytóna objavili poľskí rybári v rieke Visla neďaleko Varšavy. Obrovskú kožu objavili ležať na brehu. Pytón sa z nej v čase letných horúčav vyvliekol a voľne sa pohybuje po slobode. Úrady preto okamžite varovali miestnych obyvateľov. "Je pravdepodobne hladný a môže byť veľmi nebezpečný pre iné zvieratá, ale aj pre malé deti," povedala policajná hovorkyňa Katarzyna Cislo.

"Prichádza sem veľmi veľa ľudí za odpočinkom a tú kožu našli neďaleko. Všetci žijeme v strachu," uviedla vydesená obyvateľka Cieciszewa. Poľskí policajti pracovali najskôr s teóriou, že môže ísť o nemiestny žart. Túto verzia ale už vyvrátili. 

"Najskôr sme si mysleli, že niekto len pohodil kožu a chcel vyvolať senzáciu. Pracovníci odchytu zvierat nám ale potvrdili, že ide o reálnu hrozbu a že tu skutočne máme šesťmetrového pytóna," dodala Cislo. Pri rieke boli objavené aj miesta, kde had vchádzal a vychádzal z vody, dokonca aj jeho ležoviská. Rieku teraz prehľadávajú hasiči. Odkiaľ sa tak obrovský pytón v rieke vzal, ostáva záhadou. Ochranárom sa podarilo určiť, že ide o samicu.
"Sú dve varianty. Buď utiekol z chovnej stanice alebo išlo o nelegálnu chovnú stanicu, ktorá zanikla a on sa dostal do prírody. Je dosť možné, že na takúto veľkosť dorástol už na slobode," povedal pracovník odchytovej služby. 

V Poľsku pritom nie je chov Pytóna Tigrovitého zakázaný, no sú na to prísne kritériá. Obdobie horúčav sťažuje orgánom pátranie, nakoľko práve slnečné počasie a vysoké teploty pripomínajú pytónovi jeho prirodzené prostredie.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy