Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia našla spojitosť medzi Skripaľovcami a ďalšími obeťami novičoku. Hypotézu zatiaľ ale nepotvrdili
Zdielať na

Polícia našla spojitosť medzi Skripaľovcami a ďalšími obeťami novičoku. Hypotézu zatiaľ ale nepotvrdili

AMESBURY / Britský pár, ktorý je v kritickom stave v nemocnici, bol vystavený pôsobeniu jedu novičok. Na tlačovej konferencii v stredu neskoro večer to oznámil šéf britskej protiteroristickej polície. Ide o rovnakú látku, ktorá bola pred štyrmi mesiacmi použitá na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Britskí pár našli v sobotu v bezvedomí v dome v meste Amesbury, ktorý leží neďaleko Salisbury. Práve v Salisbury boli 4. marca objavení otrávení Skripaľovci.

"Získal som výsledky testov z vojenských laboratórií v Porton Down, ktoré ukazujú, že dvaja ľudia boli vystavení účinkom nervového plynu novičok," povedal novinárom Neil Basu z protiteroristickej policajnej služby. Policajti sa dlho snažili zistiť, ako sa mohol britský pár dostať do styku s jedom. Prípad už od stredy rána podrobne sleduje aj britská vláda na čele s premiérkou Theresou May.

Jedny z posledných záberov zachytávajú otrávenú ženu pár dní pred incidentom. Nakupovala najmä alkohol. Podľa známych mala problém s pitím, jej priateľ Charlie bol závislý od drog a možno práve to sa mu stalo osudným. Jednou z hypotéz, o ktorej médiá informujú, je totiž možnosť, že sa dostal k obalu pre uloženie novičoku, o ktorom si myslel, že to môže byť heroín. To, či mohlo ísť o obal, v ktorom bol zvyšok jedu na otrávenie Skripaľovcov zatiaľ polícia nekomentovala. "Zatiaľ nevieme ani to, či išlo o rovnakú vzorku tohto jedu," povedal vyšetrovateľ Kier Pritchard.

Štyridsaťpäťročný muž a o rok mladšia žena, podľa priateľov Charlie Rowley a Dawn Sturgessov, sú momentálne hospitalizovaní v rovnakej nemocnici v Salisbury, ako po svojej otrave Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Policajti tiež nevedia o ničom, čo naznačovalo, že pár bol vystavený pôsobeniu smrtiaceho jedu úmyselne.

Podľa šéfa protiteroristických jednotiek je do vyšetrovania prípadu zapojená stovka jeho mužov a pomáhajú im aj ďalší policajti z grófstva Wiltshire. Pre vyšetrovanie uzatvorili niekoľko miest, kde sa pohyboval pár: Muggletonovu ulicu, drogériu v centre Amesbury, rovnako aj baptistické centrum s kostolom v tej istej obci, kde sa obete zúčastnili miestnej bohoslužby. Na tej boli zhruba dve stovky ľudí, z ktorých nikto nenahlásil podobné zdravotné ťažkosti. Uzavretý bol tiež park kráľovnej Alžběty v neďalekom Salisbury. Ľudí z okolia už úrady vyzvali, aby sa nedotýkali neznámych predmetov. Miesta, kde sa otrávení pohybovali dekontaminujú. V piatok prehľadávali aj dom, kde dvojica žila. "Trváme na tom, že riziko pre verejnosť je nízke a vyzývame ľudí, aby pokračovali v každodennom živote," informoval vyšetrovateľ.

Podľa ministra vnútra museli prísť muž a žena do kontaktu s jedom v uzatvorenom priestore a na miestach, ktoré nemali dôvod po útoku na Skripaľovcov policajti prehľadať. Ukázalo sa ale, že žena istý čas žila v ubytovni v Salisbury, teda v meste, kde došlo k prvému incidentu. Túto budovu už evakuovali. Nový incident opäť obnovil roztržku medzi Britániou a Ruskom. "Prípad je v štádiu vyšetrovania, ak by sa však preukázala spojitosť so Skripaľovcami, prosíme Rusko, aby si z našej krajiny nerobilo smetisko na jedy," povedal minister vnútra Spojeného kráľovstva Sajid Javid. Na druhej strane oponovala hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharova: "Briti by mali prestať šíriť intrigy, a radšej súhlasiť so spoločným vyšetrovaním."

Skripaľovci, ktorých otrávili v neďalekom Salisbury, útok nakoniec prežili, dlhé týždne však boli najskôr v kritickom stave v nemocnici. Veľká Británia a väčšina ďalších krajín a nadnárodných organizácií Západu z útoku na Skripaľovcov obvinila Rusko, Moskva svoju účasť poprela.

V Česku sa nevyrábala, nevyvíjala ani neskladovala látka typu novičok, povedal Andrej Babiš. Zhodli sa na tom podľa neho Bezpečnostná informačná služba (BIS) a Vojenské spravodajstvo. Podľa úradu vlády nedorozumenie vzniklo preto, že prezident Zeman použil voľnejší výklad odborných termínov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy