Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Premiér Babiš zachraňuje situáciu. Novičok sa v Česku nevyrábal
Zdielať na

Premiér Babiš zachraňuje situáciu. Novičok sa v Česku nevyrábal

PRAHA / V Česku sa nevyrábala, nevyvíjala ani neskladovala látka typu novičok, povedal Andrej Babiš. Zhodli sa na tom podľa neho Bezpečnostná informačná služba (BIS) a Vojenské spravodajstvo. Podľa úradu vlády nedorozumenie vzniklo preto, že prezident Zeman použil voľnejší výklad odborných termínov.

Prezident si vraj voľnejšie vyložil výrazy "výroba a testovanie", ktoré vláda prísne rozlišuje. Premiér v pondelok zdôraznil, že žiadna látka typu novičok sa v krajine nevyrábala. Stretol sa s riaditeľom BIS Michalem Koudelkom a šéfom Vojenského spravodajstva Jana Berouna mimo iné vyplynulo, že české úrady zahájili v roku 2017 špeciálny program. 

Zameraný bol na ochranu vojsk a obyvateľstva a na detekciu zbraní hromadného ničenia, informuje portál iDnes.cz.  Práve v rámci tohto programu mala byť v Česku testovaná látka typu Novičok A-230. 

V prvej fáze experti uskutočnili mikrosyntézu látky Novičok A-230. V priebehu mikrosyntézy nebola látka izolovaní. Ide o postup, ktorý Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť podľa svojej metodiky nepovažuje za výrobu ani za vývoj chemickej látky. Produkt, ktorý v priebehu mikrosyntézy vznikol, odborníci ihneď zničili. K druhej fáze programu už nedošlo.  

Každý o inom

"Prezident vo svojom vyjadrení zrejme nezohľadnil rozdiel medzi slovami výroba a testovanie," uviedol v tlačovej správe Úrad vlády ČR. Zeman má podľa nich pravdu v tom, že za výrobu je podľa zákona považovaná každá chemická reakcia. Ibaže podľa vyjadrenia Vojenského výskumného ústavu mikrosyntézu nemožno označiť za výrobu. "Sám ústav použil termín výroba a testovanie rozdielne v mediálnom priestore, čím vzniklo to nedorozumenie," dodáva úrad vlády. 

Rozdielne látky

Mimo iné látka typu Novičok A-230 sa líši od látky A-234, ktorou bol otrávený Skripal v Británii. Ide o dve rôzne látky, ktoré majú jasne rozdielnu chemickú štruktúru. O novičoku sa začalo hovoriť v súvislosti s otravou ruského dvojitého agenta Sergeja Skripala v britskom meste Salisbury. Londýn obvinili Rusko, čo ale Moskva odmietla. Zároveň ruská diplomacia odkázala, že novičok vyrábali aj v iných krajinách, pričom spomenuli aj Slovensko a Česko. 

Teórií odkiaľ sa vzal novičok bolo mnoho. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy