Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Manželia si nevedia poradiť so susedom. Padá im do dvora jeho stena
Zdielať na

Manželia si nevedia poradiť so susedom. Padá im do dvora jeho stena

TVRDOŠOVCE / Rozpadávajúci sa dom suseda riešia manželia z Tvrdošoviec (okres Nové Zámky) už tretí rok. Opäť majú vo dvore sutinu zo steny, ktorá popadala pred mesiacom. Obec je ochotná pomôcť pri búraní život ohrozujúceho domu, ale majiteľ, ani zákony im to neuľahčujú.

"Dvadsaťpäť dôvodov som si vypočula, ako sa to nedá urobiť," hovorí susedka majiteľa rozpadnutého domu Janette Pötsch. Múr padnutý do dvora obmedzuje rodinu z Tvrdošoviec už vyše mesiaca.

Patálie s domom suseda sa už ťahajú tretí rok. Najprv sa zosypala zadná časť, tú dala Janette odstrániť na vlastné náklady. Sused, ktorý doma nebol, sa potom presťahoval do strednej izby. Teraz im poskytol nechcený pohľad na jeho prednú izbu.

"Som si dala za 1 400 eur postaviť prístrešok, ktorý nemôžem využívať," povedala Janette. Obec prisľúbila pomoc, ale keďže ide o súkromný majetok, zbúrať rozpadnutý dom, ktorý ohrozuje nielen susedov, ale aj samotného vlastníka, nie je jednoduché. "Keď sme chceli z nášho dvora odstrániť tento neporiadok, ešte povedal, že mi vrazí tehlu do hlavy, keď to nenechám tak na pokoji," tvrdí Janette.

Domáca pani si ešte v roku 2016 dala na vlastné náklady vyhotoviť statický posudok, ten označil stavbu susedného domu za život ohrozujúcu.

Nakoľko stav objektu súčasne spĺňa obe požiadavky, čiže sú ohrozené ľudské životy a stavbu nie je možné zachovať, bolo navrhnuté stavebnému úradu, v zastúpení starostom obce, vydať ústny príkaz na odstránenie stavby a zabezpečiť odstránenie stavby bez prerokovania s vlastníkmi.

"Sused tvrdí, že suseda pustila na ten dom dažďovú vodu zo zvodov – je to ťažko dokázateľné, je to na súd," vysvetľuje starosta obce Marián Tóth. Pred 3 týždňami dala obec pred Štefanov dom priviezť maringotku, aby si mal kde uložiť osobné veci.

"Nie je ochotný vysťahovať, bol vyzvaný písomne, ale trvá na tom, že do dvora nikoho nepustí," hovorí starosta. Navyše na dome má niekoľko exekúcií. Obec netají opatrnosť – podobnú situáciu už riešili a teraz im hrozí súd. Rozhodnutie na odstránenie stavby obec už vydala, napriek tomu polorozpadnutý dom ešte stále stojí. "Boli sme pripravení, že tam pôjdeme, dnes tam boli bagre, boli tam ľudia, stavebný dozor, štátna polícia, obecná polícia," vymenováva Tóth. 

"Podebatovali a išli preč," hovorí Janette. "Budeme to riešiť s našimi advokátmi," hovorí starosta. 

Minulý rok v júni si chcel manželský pár zabezpečiť kanalizáciu. Sused povedal - nie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy