Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Britská služba určila pôvod látky v kauze Skripaľa: Vyrobili ju v Rusku
Zdielať na

Britská služba určila pôvod látky v kauze Skripaľa: Vyrobili ju v Rusku

LONDÝN / Britské tajné služby určili, že nervová látka novičok použitá na otravu bývalého ruského agenta Sergejea Skripaľa a jeho dcéry bola vyrobená v ruskom uzavretom meste Šichany.

Britská služba sa v piatok pre The Times vyjadrila, že látka novičok, ktorou bol otrávený Skripaľa ale aj jeho dcéra Julije sa vyrobila armádnych laboratóriách v ruskom meste Šichany. Rusko opakovanie odmieta, že by za otravou Skripaľových stálo.

Ruský poslanec Nikolaj Pankov sa proti tejto informácií ohradil a prehlásil, že Šichany sú súčasťou Balakovského okresu, čo je jeho volebný obvod, a preto vie, že chemické zbrane v tomto obvode neboli nikdy prechovávané. "Naposledy sme o vojsku v Šichany počuli, keď Rusko začalo s procesom ničenia chemických zbraní, čo bolo pred dvaciatimi rokmi," povedal Pankov. Dodal, že informačná vojna proti Rusku kvôli prípadu Skripaľ stojí na vymyslených základoch.

Britské tajné služby taktiež uvádzajú, že zásoby nájdené v tomto ruskom meste sú oveľa menšie ako pre bojové nasadenie, čo vedie k domnienke, že látka je určená pre cieľové operácie. Hamish de Bretton Gordon, ktorý v minulosti viedol britský pluk pre boj proti chemickej, biologickej a jadrovej kontaminácií, podľa The Times správu tajných služieb videl a označil ju za veľmi presvedčivú. "Britské tajné služby jasne ukázali na Rusko a na Šichany," vyjadril sa Gordon.

Tento týždeň ruský armádny chemik Igor Rybalčenko v ruskej štátnej televízií RT prehlásil, že nie je možné určiť pôvod látky, pretože komponenty na jej výrobu sú voľne dostupné. Z tohto dôvodu nie je podľa neho problém vyrobiť jed v dobre vybavenom laboratóriu kdekoľvek na svete. V utorok pritom ešte britskí odborníci z výskumného laboratória Porton Down, neboli schopní odhaliť presný zdroj chemickej zbrane. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy