Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Deti prisťahovalcov musia poznať hodnoty krajiny. Do školy budú chodiť už od jedného roka
Zdielať na

Deti prisťahovalcov musia poznať hodnoty krajiny. Do školy budú chodiť už od jedného roka

Archívna reportáž

KODAŇ / Rodičia prisťahovalcov, ktorí žijú v dánsky getách budú povinne musieť svoje deti posielať na hodiny, počas ktorých sa deti budú vzdelávať v hodnotách krajiny. V opačnom prípade môže čeliť postihom zo strany štátu.

Už od mladého veku, konkrétne jedného roka, budú musieť deti prisťahovalcov chodiť na hodiny občianskej náuky, a to minimálne v rozmedzí 25 hodín za týždeň. Nové pravidlá sú zavedené pre 25 oblastí, na základe faktorov ako je príjem obyvateľov na danom území, zamestnanosť a kriminálne prečiny. 

Deti, väčšinou imigrantov, sa budú učiť o miestnych tradíciách ako Vianoce, Veľká noc a samozrejme aj dánsky jazyk. Dánska vláda uviedla, že v prípade, ak rodičia svoje dieťa na hodiny nepošlú, môžu prísť o viaceré benefity, ktoré im zo zákona prislúchajú. Konzervatívny líder Soren Pape Poulsen trvá na tom, že pochopenie dánskych hodnôt je nevyhnutné pre "dobrý život v Dánsku", bez ohľadu na rasu alebo na sociálne podmienky.

Podľa štatistík v roku 2017 až 66,5 percent obyvateľov get, nie sú európsky prisťahovalci a rovnako tvoria až 8,7 celkovej populácie Dánska. Okolo pol milióna týchto obyvateľov, má moslimské korene a väčšinou sa do krajiny prisťahovali z Afganistanu, Iraku a Sýrie.

Dánska vláda sa pokúša o asimiláciu obyvateľstva už desiatky rokov. Premiér Lars Lokke Rasmussen podľa dailymail.co.uk predstavil plán, v ktorom by chcel zjednotiť obyvateľstvo do roku 2030. Zároveň dodal, že chce, aby ľudí z východných krajín rovnako prispievali spoločnosti. 

Naopak len pred mesiacom vládne orgány navrhli, takzvané "zóny špeciálnych trestov", kde polícia môže udeliť prísnejšie postihy za krádeže a vandalizmus. 

Dánsko nedávno schválilo aj zákaz zahaľovania sa, nosenia nikábu a burky na verejnosti, čím sa pridalo medzi päť európskych štátov s rovnakým zákazom.  

Aj podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku by malo každé dieťa mať rovnaké práva na vzdelanie bez ohľadu na jeho pôvod. Pozrite si o tom ďalšiu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy