Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovák žijúci v Británii: Ľudia, ktorí sem prídu do dňa Brexitu sa nemusia báť, nikto ich nevyženie
Zdielať na

Slovák žijúci v Británii: Ľudia, ktorí sem prídu do dňa Brexitu sa nemusia báť, nikto ich nevyženie

VEĽKÁ BRITÁNIA / Odchod Veľkej Británie z únie už má svoj presný dátum - 29. marec 2019. Britská premiérka naznačila, že takzvaní starí prisťahovalci by na tom mohli byť potom lepšie ako tí, ktorí do krajiny prišli až po referende. Únia však takýto dvojitý meter na ľudí odmieta.

Spojené kráľovstvo na čele s premiérkou Theresou May chce ohraničiť práva prisťahovalcom, ktorí prekročili hranice Veľkej Británie až po referende o Brexite.

Novou zámienkou na spory medzi Londýnom a Európskou úniou je vyhlásenie britskej premiérky, že nie všetci prisťahovalci budú mať možnosť zachovať si svoje občianske práva aj po Brexite.

Marek žije v Británii už 20 rokov. Čo si myslí o slovách britskej premiérky Mayovej? "Všetci ľudia z Európy, ktorí prídu do dňa Brexitu, sa nemajú čoho obávať. Nikto ich po Brexite nevyženie. Akékoľvek obavy sú neopodstatnené," hovorí Marek.

Väčšina Slovákov vo Veľke Británii si uvedomuje, že EÚ musí dať väčšiu slobodu a priestor jednotlivým štátom. "Ja si myslím, že Británia je dosť silný a múdry štát na to, aby zvládla akékoľvek negatíva, ktoré sú spojené s Brexitom," dodáva Slovák žijúci v Británii.

K názoru Slovákov, ktorí prišli do Anglicka až po referende o vystúpení z EÚ sa pripája aj Dominika. "Chápem britskú vládu, že sa bojí, že mnoho ľudí sem prichádza len aby sa dostalo k vyšším sociálnym dávkam. Ale myslím si, že toto sa dá ošetriť aj bez toho, aby sa obmedzovalo právo ľudí žiť a pracovať v tejto krajine," myslí si Dominika, ktorá dodáva, že ak bude treba požiadať o trvalý alebo prechodný pobyt vo Veľkej Británii tak dúfa, že jej žiadosť bude prijatá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy