Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozbil vám padajúci sneh a ľad čelné sklo? Takto si uplatníte škodu
Zdielať na

Rozbil vám padajúci sneh a ľad čelné sklo? Takto si uplatníte škodu

BRATISLAVA / Za posledné dni ručička teplomeru výrazne klesla a prišlo typické zimné počasie. Zo striech častokrát padá sneh a ľad, ktorý vie narobiť poriadne škody. Ako postupovať, keď si na aute nájdete rozbité čelné sklo?

Oliver bol večer v meste. Parkoval na Leškovej ulici v Bratislave. Keď nasadol do svojho vozidla padla na neho kopa snehu a ľadu. Ten mu poškodil čelné sklo.

Táto situácia nepoteší asi žiadneho majiteľa auta. No ak už nastane, tak majiteľ má viacero možností, ako si škodu uplatniť.

Tou najrozumnejšou je obrátiť sa na majiteľa budovy, z ktorej kus ľadu alebo snehu padol na auto a poškodil ho. Samozrejme, je dobré mať nejaký dôkaz, poprípade zavolať políciu, ktorá nehodu zdokumentuje.

Škoda za stovky eur

"Za škodu je zodpovedný majiteľ budovy. Škoda by mala byť uhradená z poistenia všeobecnej zodpovednosti za škodu," uviedla hovorkyňa poisťovne Martina Cvachová.

Ďalšia možnosť je využiť havarijné poistenie vozidla. Samozrejme, ak ho máte uzatvorené a platné. "V takomto prípade sa môže obrátiť aj na svoju poisťovňu, ktorá by mu mala škodu uhradiť. Musí však počítať s prípadnou spoluúčasťou," dodáva Martina Cvachová.

Čo sa týka povinného zmluvného poistenia, takýto druh škody sa uplatniť nedá. Ak sa vám nepodarí preukázať, že ľad a sneh padol z budovy a nemáte uzatvorené ani havarijné poistenie, nezostáva vám nič iné, ako to zaplatiť z vlastného vrecka. A to sa môže v niektorých prípadoch vyšplhať od 200 až do viac ako 1 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy