Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po banálnej nehode sa prípad dostal na Najvyšší súd. Jeho verdikt policajti neprijali
Zdielať na

Po banálnej nehode sa prípad dostal na Najvyšší súd. Jeho verdikt policajti neprijali

GELNICA / Banálny "ťukes" s 50 eurovou škodou skončil až na najvyššom súde. Gelničanka po poškodení nárazníku na starej škodovke dostala od polície obvinenie z dopravnej nehody. To sa jej však nepozdáva a s políciou sa preto súdi.

Už sú to viac ako tri roky čo Gelničanka pri rannej ceste do práce neopatrne nacúvala do nárazníka škodovky. No naťahovačky s úradmi súdmi a políciou sa ešte ani zďaleka neskončili. Michaela buchla do nárazníka ťažným zariadením. Majiteľa auta nepoznala. Hľadala ho aj medzi susedmi. No nikto nevedel o koho ide.

Žena z parkoviska odišla do práce, kde pomocou ZŤP karty vypátrala vtedajšieho majiteľa poškodeného auta a stretla sa s ním. "Či by bol ochotný sa so mnou sa dohodnúť a nejako tú škodu mu uhradiť, či už zo zákonného poistenia alebo mu to opravíme my. On s tým nemal žiaden problém, len mi povedal, že medzitým bol na prechádzke, všimol si to, vie o tom a nahlásil to policajnému zboru," opísala situáciu vodička Michaela Mihaliková.

Keďže bol páchateľ v tom čase neznámy, polícia to začala riešiť ako útek z dopravnej nehody, namiesto škodovej udalosti. Michaele tak prišlo obvinenie zo spôsobenia nehody a 150 eurová pokuta. Odvolala sa na Krajský dopravný inšpektorát v Košiciach. "Prišla mi odpoveď z Krajského dopravného inšpektorátu, ktorej som sa veľmi potešila, pretože hneď prvá veta bola, že sa uznesenie zrušuje. Ale som musela dočítať do konca a tam som zistila, že sa zrušuje preto, že 150 eur je málo. Tristo eur a rok vodičák," hovorí Michaela Mihaliková.

Vodičke sa to nepozdávalo, keďže nešlo o úmysel ujsť z miesta dopravnej nehody. Odišla iba pre vypátranie poškodeného majiteľa. Začala preto vojna na súdoch, ten najvyšší dal Gelničanke za pravdu. "Rozhodol teda, že je celé rozhodnutie nezákonné, rozhodovali v môj neprospech, pokuta je neprimeraná. Nebolo by spravodlivé trvať na mojom sankčnom postihu," povedala Mihaliková.

"Rozsudok Krajského súdu v Košiciach bol zmenený tak, že rozhodnutie bolo zrušené a vrátené žalovanému, ktorým je KR PZ v Košiciach, na ďalšie konanie," vyjadrila sa Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR.

Dopraváci však aj naďalej trvajú na svojom, že je Gelničanka vinná z dopravnej nehody, nie zo škodovej udalosti. Aj napriek paragrafu 250 občianskeho súdneho poriadku, ktorý hovorí o tom, že ak súd zruší rozhodnutie správneho orgánu, je správny orgán viazaný právnym názorom súdu.

"Odvolací správny orgán postupoval v súlade so zákonmi platnými a účinnými v čase vydania rozhodnutia o odvolaní a svoje rozhodnutie, ako aj sankciu, náležite odôvodnil," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Košice, Lenka Ivanová. "Uniká mi význam súdov, keď sa niekto nestotožňuje s názorom Najvyššieho súdu. Čo je viac?" uzatvára sklamaná Mihaliková.

Pozrite si archívnu reportáž o celkom inom následku nehody:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy