Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zlikvidujú tatranskú lanovku? Ochranári dali majiteľom lanovky 7 dní, aby ju odstránili
Zdielať na

Zlikvidujú tatranskú lanovku? Ochranári dali majiteľom lanovky 7 dní, aby ju odstránili

VYSOKÉ TATRY / Ťažko si predstaviť, že by v Tatrách zrazu prestala premávať lanovka na Lomnický štít. Ročne ju využívajú tisíce ľudí. V Poľsku o niečom podobnom uvažujú. To, čo je pre nás lanovka na Lomničák - to je pre nich lanovka zo Zakopaného na Kasprov vrch. Ochranári z národného parku dali prevádzkovateľovi lanovky ultimátum - do siedmych dní musí rozobrať stožiare a lanovku zlikvidovať.

Vyzerá to tak, že poľskej lanovke jazdiacej na Kasprový vrch môže už čoskoro hroziť zánik. Za všetkým je návrh miestneho národného parku. "Zaslali sme spoločnosti žiadosť, aby do siedmich dní zlikvidovala všetku infraštruktúru, ktorá je na území národného parku," uviedol pre TV JOJ riaditeľ poľského Tatranského národného parku Szymon Ziobrowski.

Lanovkárom pritom termín uplynul pred niekoľkými dňami. Postupu zo strany ochranárov však nechápu. "Sme v šoku, že ich vôbec niečo také mohlo napadnúť. Po 80-tich rokoch zlikvidovať lanovku na Kasprový vrch," uviedol Janusz Rys - konateľ spoločnosti, ktorá lanovku prevádzkuje.

Tatranský národný park pritom vo svojej žiadosti uvádza, aby poľské lanovky zlikvidovali svoje stožiare po celej tejto trase až hore na Kasprový vrch.

Dôvodom je nevysporiadanie pozemkov pod lanovkami. Národný park tvrdí, že ich lanovkári užívajú protiprávne. "Z našej strany ide o predsúdnu výzvu, aby si spoločnosť PKL plnila záväzky. Ak sa nedohodneme prídu ďalšie naše kroky," dodal riaditeľ Tatranského národného parku.

Ide pritom o jednu z najväčších turistických atrakcií na poľskej strane Tatier. Na jazdu lanovkou denne čakajú tisíce ľudí. Tatranský národný park však tvrdí, že nie je jeho zámerom zlikvidovať lanovku. Chce sa ale dohodnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy