Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zo zooparku pri Prahe utiekla puma
Zdielať na

Zo zooparku pri Prahe utiekla puma

ZVOLE / Zo zooparku pri Prahe utiekla dospelá puma. Ľudia dostali varovanie, že by sa nemali pohybovať v oblasti blízkeho lesa. Zoopark je v obci Zvole načierno, obec sa zatiaľ márne usiluje o jeho zrušenie. Puma im utiekla aj vlani v júli.

"Kontaktoval som políciu potom, ako mi jedna pani nahlásila, že ju stretla. V zoo mi chovatelia potvrdili, že ta puma utiekla, teraz behajú zúfalo po lese a hľadajú ju. Upozornil som občanov na našej webovej stránke a oslovujem aj médiá," povedal pre Blesk.cz starosta obce Miroslava Stoklasa.

​Zo zooparku utiekla puma aj vlani v júli. Podľa riaditeľa zooparku Tomáša Machača poškodil vtedy neznámy páchateľ v noci klietku, v ktorej sa šelma nachádzala.

Podľa Stoklasy stojí stavba a koterce v zooparku nelegálne, chovateľ ale povolenie na chov má. Stavebný úrad vlani Machačovi prikázal stavby odstrániť, ten to však neurobil. "Stavebný úrad sa pohrával s myšlienkou, že predĺži lehotu na odstránenie na dva roky. Podmienil to určitými krokmi, ktoré chovateľ nesplnil. Na základe sťažnosti na krajský úrad bol stavebný úrad napomenutý, že koná nesprávne a že má cieliť na odstránenie týchto stavieb, aby zoo zanikla. Bohužiaľ, nič z toho sa nestalo," tvrdí starosta.

Pre prežitie pumy vo voľnej prírode je podstatné, aby vedela loviť. V prípade, že má schopnosť lovu potravy, nemala by mať s prežitím problém, pretože lokalita, v ktorej sa pohybuje je podobná prírode severnej Ameriky. Potravu by pre ňu mohli predstavovať zajace, alebo srny.

Problémy so šelmou sme mali aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy