Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mäsiari vo Francúzsku žiadajú policajnú ochranu pred vegánmi - aktivistami
Zdielať na

Mäsiari vo Francúzsku žiadajú policajnú ochranu pred vegánmi - aktivistami

PARÍŽ / Francúzski mäsiari požiadali vládu o policajnú ochranu pred radikálnymi ochrancami zvierat. V liste zaslanom ministrovi vnútra tvrdí, že ich bezpečnosť je ohrozená a že sa vegáni snažia presadiť v krajine Bezmäsitý životný štýl. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Francúzska federácia mäsiarov, ktorá združuje 18 tisíc osôb, v liste tiež uviedla, že ich obchody bývajú často postriekané falošnou krvou a posprejované najrôznejšími nápismi. Narastajúca mediálna podpora vegánstva podľa nich ohrozuje bezpečnosť mäsiarov. "Spoliehame na vás a na podporu celej vlády ... aby čo najskôr skončili všetky fyzické, verbálne i morálne útoky," uviedla federácia.

V severofrancúzskom regióne Hauts-de-France bolo len v apríli napadnutých vandalmi a postriených falošnou krvou sedem mäsiarstiev. Ďalšie podobné incidenty boli hlásené z juhu krajiny. Nemenovaný mäsiar a rybár zo severu Francúzska našiel svoj obchod s rozbitou výlohou a nápisom Stop speciesismu. Speciesismus znamená druhovú nadradenosť a ide o termín používaný najmä ochrancovia zvierat.

Terčom útokov ochrancov zvierat sa nestávajú len mäsiari, v minulosti aktivisti v Lyone napríklad zaútočili aj na obchodníka so syrom. Jeho obchod postriekali nápisom Mlieko je vražda.

"Všetko násilie odsudzujeme," uviedol Sébastien Arsac z organizácie ochrancov zvierat L214. Ako povedal francúzskym médiám, predaj mäsa klesá. Živobytie mäsiarov ale podľa neho neohrozuje tých päť percent vegetariánov, ktorí v krajine žijú, ale 50 percent ľudí, ktorí zvažujú, že mäso radikálne obmedzia.

Jean-François Guihard, ktorý je šéfom federácie mäsiarov, sa nechal počuť, že nežiada o policajnú prítomnosť pred každým mäsiarstvom. Štát ale podľa neho musí monitorovať "extrémistické" vegánske skupiny, ako aktivistov nazval. Na otázku, či mu vadia všetci vegáni, denníku Le Parisien povedal: "Vôbec nie. Ak odmietajú jesť mäso, je to ich voľba. Len chcem, aby ľudia rešpektovali našu prácu a našich zákazníkov, čo znamená väčšinu Francúzov. Vegáni sú len nepatrnou menšinou. "

Pozrite si archívne video s dobrým mäsiarom o kvaltných výrobkoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy