Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chorváti po vyhratom zápase podpálili les
Zdielať na

Chorváti po vyhratom zápase podpálili les

ZÁHREB . Slovenskí dovolenkári v Chorvátsku zažili poriadne rušnú noc. Postarali sa o to futbaloví fanúšikovia. Okrem bujarých osláv na promenádach totiž omylom podpálili les nad rodinnými domami.

Pre Chorvátov skončil futbalový zápas s Islandom víťazne 2:1. Chorváti po vyhranej skupine oslavovali prvé miesto v tabuľke. No ich radosť sa po chvíľke premenila skôr na starosť.

Fanúšikovia z chorvátskeho mesta Podgora totiž po zápase, okrem im typickým chorálom a pokrikom, púšťali aj delobuchy a svetlice. Tie zaleteli aj tam, kam nemali. A to do lesíka nad rodinnými domami a apartmánmi. Stromy spolu s trávnatým porastom začali rýchlo horieť. 

"To sme videli vlastne na vlastné oči, ako to tam letí. A za chvíľku tí hasiči tam prišli behom chvíľky," hovoria svedkovia. Hasiči po príchode museli dokonca uzavrieť hlavnú cestu a pustili sa do hasenia. Hrozilo totiž, že oheň sa rýchlo rozšíri až na okolité domy. Našťastie nebolo potrebné nikoho evakuovať. Požiar totiž dostali pod kontrolu.

"Vyzeralo to zlé, ale bolo tam asi 4-5 hasičských áut a oni to potom uhasili. Boli tam do rána, lebo to ešte tlelo, aby sa to nerozšírilo ešte ďalej. Dopadlo to dobre, vyzeralo to zle ale dopadlo to dobre," dodávajú svedkovia. 

Požiare v obľúbenej slovenskej dovolenkovej destinácii sú pritom každoročným problémom. Minulý rok bol kritický. Najhoršie na tom bola Makarska riviéra, Trogír a Split. Chorváti doslova hovorili o apokalypse. Hasičom sa oheň dlhé dni nedaril uhasiť. Hasenie totiž komplikoval silný vietor Bura. Situácia bola taká vážna, že dokonca s krízovým štábom sa stretla chorvátska prezidentka, premiér a minister obrany.

Chorváti rátali škody na státisíce eur a pri zásahoch sa ľahśie zranili desiatky hasičov. No nakoniec sa oheň podarilo dostať pod kontrolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy