Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vesmír má nové kráľovstvo. Má vládu, znak, ústavu a občanov
Zdielať na

Vesmír má nové kráľovstvo. Má vládu, znak, ústavu a občanov

BRATISLAVA / Má vlajku, hymnu, obyvateľov a najnovšie už aj hlavu štátu, hoci krajinu nikto oficiálne ešte neuznal. Ak ste to ešte nezachytili, vo vesmíre máme nové kráľovstvo. Konkrétne: Vesmírne kráľovstvo Asgardie.

Za nápadom, ktorý na prvý pohľad pôsobí poriadne pritiahnutý za vlasy stojí rusko-azerbajdžanský vedec, filantrop a multimiliardár Igor Ašurbejli. Toho snom, ktorý už má reálny základ, bolo vytvoriť vesmírne kráľovstvo.

"V priebehu nasledujúcich 3 týždňov bude vytvorená vláda, vrátane ministerstva zahraničných vecí, ktorého úlohou bude vytvoriť bilaterálne vzťahy medzi krajinami na zemi," vysvetľuje Ašurbejli. 

Ešte vlani do malej škatuľky s kapacitou 500 gigabajtov uložili vlajku národa, štátny znak, elektronickú podobu ústavy a osobné dáta tých, ktorí prostredníctvom internetu požiadali o občianstvo. Možno vás to prekvapí, ale Asgardia má podľa údajov viac ako 114 tisíc občanov. A túto škatuľku začiatkom decembra vyslali približne 500 kilometrov nad Zem.

Začiatkom januára si zvolili hlavu štátu, ktorou sa stal Ašurbejli. Akonáhle bude sformovaná vláda a parlament, začne Vesmírne kráľovstvo Asgardia nadväzovať medzinárodné vzťahy s už jestvujúcimi krajinami.

"V momente ako budeme mať predpísaný počet bilaterálnych dohôd, budeme sa uchádzať o členstvo v OSN," hovorí Ašurbejli. Slávnostná inaugurácia hlavy štátu sa odohrala v rakúskom Hofburgu vo Viedni.

"Všetko o čo sa Asgardia v nasledujúcich 25 rokoch usiluje, je realistické. Igor prisľúbil satelit, máme satelit. Igor prisľúbil parlament, máme parlament. Igor prisľúbil aj ďalšie veci, ktoré sa postupne stávajú realitou," povedal bývalý britský politik a člen parlamentu Asgardie Lembit Opik. 

Asgardia chce zabezpečiť mierumilovné využívanie vesmíru, stavať obydlia na mesiaci a zamerať sa na vedecké skúmanie zemi priľahlého vesmíru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy