Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zoznam najnebezpečnejších krajín pre ženy. Pozrite sa, akým kurzom sa možno ochrániť
Zdielať na

Zoznam najnebezpečnejších krajín pre ženy. Pozrite sa, akým kurzom sa možno ochrániť

BRATISLAVA / Podľa globálnych expertov sú najnebezpečnejšie krajiny pre ženy v Ázii a Afrike. Do prvej desiatky sa však prekvapivo dostali aj Spojené štáty americké a to najmä pre sexuálne obťažovanie.

Smutný rebríček vedie India, kde hromadné znásilnenia stále pokračujú. Hoci vláda aj médiá zvyšujú povedomie obyvateľov o týchto hrôzach, podľa štatistík tam dôjdu každú hodinu k štyrom znásilneniam. "Chodiť verejnou dopravou je pre mňa veľká trauma. Nikdy neviem, či si muži nevyhliadnu práve mňa a nezačnú sa ma dotýkať," uviedla Indka. 

O nič lepšie to nie je ani v ďalších krajinách v zozname. V mnohých z nich je bežné vydať ešte maloleté dievča staršiemu mužovi. To sa miesto vzdelávania stáva sexuálnou otrokyňou, často krát bitou a pomoc nenachádza už u svojej rodiny ani polícii. Napríklad v Saudskej Arábii sú sobáše legálne už s desaťročnými dievčatami. "Musí sa zmeniť ortodoxné myslenie mužov. Až potom budú môcť ženy voľne dýchať," vyjadrila sa indická žena. 

Jedinou západnou krajinou, ktorá sa dostala do prvej desiatky, sú Spojené štáty Americké. Sexuálne násilie je tu smutnou realitou. Ženy preto začali hromadne navštevovať kurzy sebaobrany. "Netrénujem ženy len na to, aby sa vedeli brániť v situácii, keď na ne niekto siahne. Chcem ich aj naučiť rozoznávať moment, keď už muž prekročí hranicu. Tak môžu predísť neželanému fyzickému kontaktu," povedala trénerka Gabrielle. 

Do hnutie metoo, ktoré poukazuje na obete sexuálneho násilia sa stále pridávajú ďalšie a ďalšie Američanky.
 

Pozrite si archívnu reportáž o ženách z cudziny, ktoré sa učia šoférovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy