Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedenásťročná Sudánka sa chce rozviesť. Manžel ju týra
Zdielať na

Jedenásťročná Sudánka sa chce rozviesť. Manžel ju týra

CHARTÚM / Sudánka Amal chodila do základnej školy, keď ju o ruku požiadal muž, ktorý mal 38 rokov. Jej otec ponuku prijal a dievča, ktorej pravé meno zostáva utajené, sa vydalo. Manžel s ňou kruto zaobchádzal, ale otec ju späť neprijal, aj keď sa chcela vrátiť, napísal server spravodajskej stanice CNN.

Podľa minuloročných údajov Detského fondu OSN (UNICEF) sa tretina Súdánok vydáva pred svojimi 18. narodeninami a 12 percent ich je vydatá vo veku do 15 rokov. Podľa miestneho zákona môžu ľudia vstúpiť do manželstva, akonáhle dospejú, a za možnú hranicu sa považuje desať rokov. Ide o najnižší legálny vek pre vstup do manželstva v Afrike.

Na detské sobáše v Sudáne upozornil nedávny prípad Nury Husajnovej, odsúdenej tento rok na trest smrti za vraždu manžela, ktorý sa ju pokúsil znásilniť. Nure má teraz 19 rokov a k sobášu s viac než dvojnásobne starším mužom bola prinútená vo veku 15 rokov.

Amalin príbeh je iný. Manžel ju bil a fajčil pri tom cigarety. Amal sa po útokoch snažila dovolať pomoci u otca, ale on ju vždy poslal späť. Nakoniec jej k úteku pomohla manželova druhá žena, ktorá žila v domácnosti tiež.

"Správal sa ku mne hrozne. Keď ma začal biť každý deň, išla som na políciu," povedala Amal. Lekár, ktorý ju na policajnej stanici vyšetril, na tele našiel stopy pút.

Aj keď otec príbeh svojej dcéry pozná, rozplakal sa, keď počul Amal znovu popisovať situáciu. "Prišla za mnou dvakrát, bola vystrašená, bála sa a ja ju poslal späť. Ľutujem to," povedal otec. Pracuje ako klampiar a sám sa stará o šesť dcér. Na otázku, prečo Amal dovolil vydať sa v tak ranom veku, odpovedal, že ide o tradíciu a o česť.

"Keď som mu dal svoju dcéru za ženu, bolo to na základe dôvery. Veril som, že sa o ňu postará, nechá ju ďalej chodiť do školy a bude ju ctiť, ako sme sa dohodli. Ale bolo to len bitie a ponižovanie," povedal o svojom zaťovi otec mladej ženy.

Dôvodom, prečo Sudánci vydávajú svoje dcéry také mladé je nádej, že im pomáhajú vyhnúť sa chudobe, násiliu alebo tiež to, že zabránia zahanbeniu rodiny. Slobodné ženy sú považované za neplodné alebo za také, o ktorých ruku nikto nepožiadal. Podľa UNICEF je ale veľká pravdepodobnosť, že dievčatá vydaté ako deti budú vystavené sexuálnemu aj psychologickému násiliu.

"Netušil som, že by sobáš v mladosti mohol mať také dôsledky," povedal Amalin otec. To mu však nebráni plánovať skoré sobáše aj pre svoje ostatné malé dcéry.

Sudán sa v roku 2015 pripojil ku kampani Africkej únie, ktorej cieľom bolo skoncovať s detskými sobášmi. Národná rada pre starostlivosť o deti potom sformulovala stratégiu na ukončenie tejto praxe, avšak narazila na odpor konzervatívnych náboženských skupín. Pre plnenie vládneho cieľa sa urobilo málo.

Obetiam domáceho násilia sa snaží pomáhať mimovládna organizácie Seema, v ktorej starostlivosti je Amal aj Núr. "Mnoho prípadov poslaných do Seema sa vzťahuje k núteným alebo detským sobášom, domácemu násiliu vrátane znásilnenia v rámci manželstva," uvádza riaditeľka organizácie Seema Nahid Džabralla. V jej centre vraj ale končí len malé množstvo skutočných prípadov násilia páchaného v Sudáne na ženách a deťoch.

Sudánska vláda na otázky CNN týkajúce sa detských sobášov nereagovala. Podľa štatistík sa vydá do svojich 18 rokov 34 percent dievčat, avšak v rámci oblastí čísla kolíšu. Vo Východnom Dárfúre je to napríklad 57 percent žien.

Ľudí ako Núr je v Sudáne veľa, ale len málo z nich sa dočká spravodlivosti, hovorí Džabralla. Amal a niektoré ďalšie ale bojujú za zmenu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy