Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Českí študenti uspeli v súťaži na tému EÚ a nediskriminácia
Zdielať na
Zahraničie

Českí študenti uspeli v súťaži na tému EÚ a nediskriminácia

Zdroj: ČTK

Postúpili vo vekovej kategórii 15-18 rokov, súťažili s tímami z Talianska a Portugalska a napokon zvíťazili. Plagát študentov Strednej umeleckej školy z Liberca sa stal najlepším.

Mladí českí výtvarníci zvíťazili vo finále súťaže o najlepší plagát usporiadanej Európskou komisiou na tému "EÚ a nediskriminácia". Súťaž sa konala v dvoch vekových kategóriách - od 12 do 14 rokov a od 15 do 18 rokov - a českí študenti Strednej umeleckej školy z Liberca uspeli v staršej z týchto kategórií. Do súťaže prišlo až okolo 6.000 plagátov. Výsledky dnes vyhlásila Komisia v sídle v Bruseli.

Hlavný autor návrhu plagátu z dielne libereckých študentov Filip Menšl po vyhlásení výsledkov povedal, že pri vymýšľaní motívu vychádzal z toho, že diskriminácia nie je len jedna, ale ich je viac - nielen rasová, ale tiež vyznania, pohlavia či sexuálnej orientácie.

Z každej v spoločnosti diskriminovanej skupiny si preto hlavný autor návrhu vybral jedného zástupcu, ktorý v štylizovanej jednotnej grafickej úprave na plagáte hovorí, v čom je iný práve vďaka napríklad inej viere alebo farbe.

"Veľký dôraz je kladený na človeka, ktorý si to číta, pretože všetci (na plagáte) hovoria:A aký si ty? Tým pádom ukazujú, že ten čitateľ patrí medzi nich a že je jeden z nich," uviedol Menšl. Plagát sprevádzajú tiež slogany "Každý je iný, ale všetci sme ľudia" a "Každý z nás chce byť šťastný, každý z nás na tej istej planéte".

Súťaž sa konala vo všetkých 27 štátoch Európskej únie a bola vyhlásená z iniciatívy podpredsedu Európskej komisie Franka Frattiniho k tohtoročnému Európskemu roku rovných príležitostí pre všetkých. Zúčastnili sa jej tímy mladých výtvarníkov.

V Českej republike do súťaže prišli takmer štyri stovky prác reprezentujúcich 1300 študentov. Liberecký tím postúpil až do finále, kde súťažil s tímami z Talianska a z Portugalska a zvíťazil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy