Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetová zdravotnícka organizácia: Byť transgenderovou osobou už nie je duševnou poruchou
Zdielať na

Svetová zdravotnícka organizácia: Byť transgenderovou osobou už nie je duševnou poruchou

ŽENEVA / Byť transgenderovou osobou už nemá byť podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO považované za duševnú poruchu. Vyplýva to z nového zoznamu chorôb WHO, o ktorom informovala organizácia na svojich internetových stránkach.

Do nového súpisu, ktorý by mal platiť od januára 2022, napríklad WHO zaradila ako duševnú poruchu závislosť od hrania videohier, či digitálnych hier. Transgenderové osoby sú ľudia, ktorí sa cítia odlišne od pohlavia, s ktorým sa narodili. WHO tento stav už neoznačuje za duševnú poruchu, ale za "genderovú nezhodu". Transgenderovým osobám to môže zjednodušiť proces zmeny pohlavia, či žiadosť o zmenu mena, ktoré je v niektorých krajinách podmienené potvrdením od lekára.

Podľa doktorky Lale Sayovej z WHO cieľom vyňatia transgenderového nesúladu zo zoznamu chorôb bolo ukončiť stigmatizovanie ľudí. Profesor klinickej psychiatrie Micheal First z Kolumbijskej univerzity, ktorý WHO pri zostavovaní klasifikačného zoznamu pomáhal ako konzultant sa domnieva, že WHO takto "vyšle veľmi silné posolstvo" ľuďom, ktorí transgenderový nesúlad považujú za chorobu.

Nová Medzinárodná klasifikácia chorôb (ICD-11) obsahuje 55 000 kódov pre zranenia, choroby, či príčiny smrti. Ide o akýsi spoločný jazyk, ktorý má zjednodušiť prácu nielen lekárom, či poisťovniam na celom svete. Zoznam bude predložený na budúci rok v máji na schválenie zhromaždeniu WHO, v ktorom sú zastúpené členské krajiny tejto organizácie.

Zatiaľ posledná Medzinárodná klasifikácia chorôb (ICD-10) bola prijatá v roku 1992. Odvtedy WHO k tomuto manuálu vydávala menšie, či väčšie aktualizácie. Práve v IDC-10 z rok 1992 po desiatkach rokov vyňala zo zoznamu homosexualitu.

Transgenderové osoby sa môžu identifikovať ako heterosexuálne, homosexuálne, bisexuálne, alebo asexuálne. Protikladom termínu transgender je cisgender, teda osoba, ktorej genderové identita odpovedá pohlaviu, s ktorým sa narodila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy