Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pilot, ktorý mal letieť s 300 pasažiermi na Maurícius, mal v sebe tri dvojité vodky s kolou
Zdielať na

Pilot, ktorý mal letieť s 300 pasažiermi na Maurícius, mal v sebe tri dvojité vodky s kolou

Archívna reportáž

LONDÝN / Pilot spoločnosti British Airways sa objavil na pracovisku pod vplyvom alkoholu. V ten deň mal mať na palube 300 pasažierov do destinácie Maurícius. Polícia pilota zadržala ešte pred odletom.

Juliana Monahgana (49) vytiahla z Boeingu 777 ozbrojená polícia potom, ako test preukázal prítomnosť alkoholu v dychu pilota len desať minút pred odletom. Kolegovia tvrdia, že jeho problémy s alkoholom boli dlhodobejšieho charakteru a nebolo ničím nezvyčajným, keď ho videli ako za noc vypil celú fľašu vodky.  

Oproti letisku Heathrow je nocľaháreň, ktorá má päť spální a piloti ju využívajú pri skorých letoch, aby nemuseli zďaleka dochádzať na letisko. Veľmi často, keď tam prenocoval práve Monaghan, pracovníci nachádzali prázdne litrové fľaše od alkoholu. Dokonca sa to stalo rutinou a upratovači nocľahárne to chceli nahlásiť bezpečnostným zložkám, ale zakaždým im to niekto z kolegov pilota vyhovoril. 

Pravidlá leteckej spoločnosti zakazujú pilotom požívať alkoholické nápoje osem hodín pred nástupom do práce. "Nikdy sme neobdržali žiadne hlásenie. Máme striktné pravidlá na konzumáciu alkoholu pred letom a bezpečnosť našich cestujúcich a zamestnancov je našou hlavnou prioritou," vyjadril sa zástupca spoločnosti. "Toto správanie je absolútne neakceptovateľné. Očakávame profesionalitu od našich pilotov," dodala spoločnosť.

Monahghan priznal, že začal piť už o 10:15 predpoludním. Vypil tri malé fľaše vodky s kolou, predtým ako mal znovu letieť o 21:20. Letisková technička spozorovala alkohol v dychu pilota, hoci mal žuvačku. Okamžite upozornila políciu, ktorá následne vtrhla do už zavretého lietadla. Sudkyňa Janet Waddicor znížila pilotovi trest z 12 mesiacov na osem, keďže sa k skutku priznal. 

Spoločnosť problémy s letom promptne vyriešila a omeškanie bolo menšie ako dve hodiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy