Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pátranie po MH 370 sa skončí. Pilot stroj nenechal potopiť
Zdielať na

Pátranie po MH 370 sa skončí. Pilot stroj nenechal potopiť

KUALA LUMPUR / Pátranie po nezvestnom lietadle spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré zmizlo s 239 ľuďmi na palube v marci 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, bude budúci týždeň ukončené. Oznámilo to dnes malajzijské ministerstvo dopravy.

Ani najnovší prieskum dna Indického oceánu, ktorý vykonáva súkromná americká firma Ocean Infinity, stopy po stratenom lietadla nenašiel. Pátracie akcie skončia 29. mája, informoval malajzijský minister dopravy. Vláda potom rozhodne o ďalšom postupe, dodal.

Spoločnosť pre podmorský prieskum Ocean Infinity nadviazala koncom januára na skoršie pátranie po lietadle, ktoré sa uskutočnilo v oblasti s rozlohou 120 000 kilometrov štvorcových západne od austrálskeho pobrežia. Podieľala sa na ňom Austrália, Malajzia a Čína.

Vyšetrovatelia na základe novej analýzy pravdepodobné dráhy letu odporučili, aby sa oblasť hľadania rozšírila severným smerom. Práve tam po troskách pátrala firma Ocean Infinity.

Malajzia pritom spoločnosti sľúbila, že jej vyplatí až 70 miliónov dolárov, ak sa jej podarí v priebehu 90 dní nájsť trosky stroja z letu MH370 alebo čierne skrinky. Do trojmesačnej lehoty sa pritom nezapočítavajú dni, kedy pátracia loď dopĺňa palivo a strieda sa na nej posádka.

Firma na prieskum používa osem autonómnych pátracích plavidiel, ktoré sú schopné operovať v hĺbke až 6 000 metrov. Od januára prehľadala viac ako 86 000 kilometrov štvorcových oceánu.

Hoci doterajšie pátranie v Indickom oceáne žiadne stopy po lietadla na svetlo neprinieslo, na plážach ostrova Maurícius a na brehoch Tanzánie či francúzskeho ostrova Réunion sa našli trosky, u ktorých sa potvrdilo, že pochádzajú zo zmiznutého lietadla.

Odborníkovi na vyšetrovanie leteckých nešťastí Vanceovi vyjde v stredu v Spojených štátoch kniha MH370 - Záhada vyriešená (MH370 - Mystery Solved). Šesťdesiatdeväťročný Kanaďan v nej rozvíja svoj dlho predkladaný názor, že pilot Zaharia Ahmad Shah s lietadlom ako pri pristávaní kontrolovane zostúpil k hladine mora a nechal stroj potopiť.

Jeho hypotézu o MH370 ale odmietol Foley, ktorého úrad sa domnieva, že stroju došlo palivo a zrútil sa po odklonení z trasy. Dlho pred dopadom všetci na palube pravdepodobne zomreli kvôli tlakovým zmenám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy