Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Azylový škandál v Nemecku. Migrantom udeľovali povolenia nelegálne
Zdielať na

Azylový škandál v Nemecku. Migrantom udeľovali povolenia nelegálne

Archívna reportáž

BRÉMY / Len pred pár dňami nemecká kancelárka Angela Merkel priznala, že prerozdeľovanie imigrantov, neprinieslo do Európy pokojnú atmosféru. Momentálne sa na ňu valí aj škandál okolo Spolkového úradu pre migráciu a utečencov.

Škandál vypukol najprv v Brémách, ale postupne sa objavujú stále nové informácie. Frank-Jürgen Weise, ktorý z poverenia Merkel riadil BAMF (Spolkový úrad pre migráciu a utečencov) od októbra 2015, v osobných rozhovoroch kancelárku informoval o preťaženosti zamestnancov a chaose v úrade. 

Weise na konci roka 2017 vo svojej záverečnej správe uviedol: "Ešte nikdy som sa počas svojej profesionálnej kariéry nestretol s tak zlým stavom úradu." Vo svojej správe upozornil na nedostatky v riadení úradu a rovnako vytýkal pochybenia spolkového ministra vnútra. 

Ďalším z problémov, na ktoré upozornil, bolo prekročenie práv šéfky brémskeho úradu. Ulrike B, mala neoprávnene udeliť azyl najmenej 1200 migrantom, prevažne Kurdom. Väčšina z nich pritom bola klientmi právnika Irfana C., s ktorým údajne šéfka úradu udržiavala intímny vzťah, aj napriek tomu, že je ženatý so štyrmi deťmi. Právnik údajne zvážal svojich klientov do Brém z iných častí Nemecka. Predmetom vyšetrovania je, či išlo o nedbanlivosť alebo korupčný zámer. 

Žiadosti z brémskej pobočky bude BAMF spätne kontrolovať až po obdobie roku 2000. Preverovanie, ktoré bolo uskutočnené doteraz ukázalo, že viac ako tretina žiadostí nemala byť schválená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy