Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Troch chlapcov z Afganistanu našla polícia v prívese plného piesku. Pre lepší život riskovali všetko
Zdielať na

Troch chlapcov z Afganistanu našla polícia v prívese plného piesku. Pre lepší život riskovali všetko

MEDZILABORCE / Nevedeli, či to vôbec prežijú. Traja maloletí migranti boli ukrytí v nákladiaku, ktorý bol naložený pieskom. Po tom, ako ich na strednom Slovensku zadržali naši policajti, previezli ich do Medzilaboriec.

"Boli zachytení v kamióne alebo v nákladnom aute, v prívese, ktorý bol naplnený pieskom," hovorí riaditeľ detského domova Dlaň, Vladislav Fejo. Nákladiak smeroval podľa slov riaditeľa zo Srbska na stredné Slovensko. Práve tam cudzincov zadržala polícia. 

Bez dokladov 

Troch chlapcov z Afganistanu priviezli v utorok do zariadenia pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. "Hovoria, že majú 15, 16, 17 rokov, podľa ich tvrdenia sú ešte deťmi. Hovorím podľa ich tvrdenia, pretože sú bez akýchkoľvek dokladov," informuje ďalej Fejo. 

Zatiaľčo v minulosti bolo cieľovou krajinou maloletých migrantov Nemecko, riaditeľ zariadenia hovorí, že sa to postupne mení. "Skôr tie štáty južanské, Taliansko a najnovšie Francúzsko. Na tejto činnosti participujú určití ľudia, prevádzači, môžeme ich tak nazvať, ktorí si za to nechajú zaplatiť," vysvetľuje Fejo. 

Čo s nimi bude? 

Podľa slov riaditeľa sa chlapci v najbližších dňoch začnú učiť slovenský jazyk. "Je to dobré pre našu prácu, je to dobré aj pre nich, aby sa vedeli orientovať a aby sme vedeli čiastočne odbúrať bariéru, ktorú vytvára neznalosť jazyka." V zariadení im tiež poskytnú právne a sociálne poradenstvo. Tiež sa budú zameriavať na to, či neboli týraní, zneužívaní alebo poškodzovaní iným spôsobom. V tomto zariadení pre maloletých migrantov je momentálne 9 detí.

Pozrite si archívnu reportáž o deťoch migrantov, ako sa im darí v slovenských školách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy