Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Nórsku odhlasovali zákon. Zakazuje nosenie burok a nikábov
Zdielať na

V Nórsku odhlasovali zákon. Zakazuje nosenie burok a nikábov

Archívne video

OSLO / Poslanci nórskeho parlamentu tento týždeň odhlasovali zákon, ktorý zakazuje nosenie závojov a šatiek zahaľujúcich tvár v škôlkach, školách a na univerzitách. Informoval o tom server The Local.

Obmedzenie ohľadom zahaľovania tváre na verejnosti, ktoré sa týka predovšetkým ženských moslimských odevov, ako je burka či nikáb, platí v rôznom rozsahu napríklad vo Francúzsku, v Belgicku, Bulharsku či Holandsku. Koncom mája schválilo zákon zakazujúci zahaľovanie tváre na verejnosti aj Dánsko.

Nórsky parlament odsúhlasil zákon o zákaze zahaľovania tváre vo vzdelávacích zariadeniach. Nariadenie sa týka študentov, učiteľov aj ďalšieho personálu v školách. Vzťahuje sa aj na iné formy vzdelávania, vrátane napríklad záujmových krúžkov po vyučovaní.

Návrh podporila väčšina poslancov v dvoch kolách hlasovania, ktoré od seba delili tri dni. Proti hlasovala Socialistická ľavicová strana, Červení a Strana zelených, pričom Socialistická ľavicová strana chcela zakázať nosenie oblečenia zahaľujúceho tvár iba učiteľom, nie študentom.

Návrh zákona predložili ministri z troch strán, ktoré tvoria nórsku koaličnú vládu - ministerka financií Siv Jensen zo Strany pokroku, minister pre vzdelanie a integráciu Jan Tore Sanner z Konzervatívnej strany Höyre a ministerka pre vedu a vyššie vzdelanie Iselin Nybö z Liberálnej strany Venstre.

"Nórsko je otvorená spoločnosť, sme zvyknutí pozerať sa jeden druhému do tváre. To je obzvlášť dôležité pri výučbe, v škôlkach a na školách ... Zákon zaistí dobrú komunikáciu," povedal Sanner pri predložení zákona televíziu NRK. Podotkol pritom, že burku či nikáb nosí v Nórsku len málo žien, ale nájdu sa takéto prípady.

Protiimigračná Strana pokroku schválenie zákona privítala. "Keď sme v roku 2003 navrhli úplný zákaz nikábu a burky, stretli sme sa s výsmechom. Teraz vidíme, že sa nám podarilo rozšíriť naše názory," povedala poslankyňa Strany pokroku Ashild Bruun-Gundersen. "Veríme, že za pár rokov budú nórski politici pripravení schváliť úplný zákaz nikábu a burky na verejnosti," dodala.

Podľa ministerky Jensenovej bude zodpovednosť za dodržiavanie zákazu na príslušných vzdelávacích zariadeniach. "Inštitúcie by sa mali pokúsiť túto otázku riešiť najprv prostredníctvom dialógu ... Ak zamestnanci opakovane porušia pravidlá, môžu prísť o prácu," povedala už skôr Jensen.

Burka je jednoliaty závoj, ktorý zakrýva celé telo vrátane tváre a ponecháva len mriežku pre oči. Je spájaná s najkonzervatívnejšom výkladom Koránu, často ju nosia moslimky v Afganistane či Pakistane. Nikáb je jeden alebo viacvrstvový závoj, ktorý zahaľuje tvár okrem očí, pre ktoré je ponechaný úzky priehľad. Obliekajú sa do neho predovšetkým ženy v krajinách okolo Perzského zálivu (Saudskej Arábii, Jemene, Bahrajne, Kuvajte, Katare, Ománe a Spojených arabských emirátoch) a v Pakistane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy