Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Početné zemetrasenia a prírodné katastrofy. Architekti krútia hlavou nad záhadou Šikmej veže
Zdielať na

Početné zemetrasenia a prírodné katastrofy. Architekti krútia hlavou nad záhadou Šikmej veže

PISA / Šikmá veža v Pise je záhada, nad ktorou krútia hlavami aj odborníci. Unikátna stavba, ktorá sa nachádza v Taliansku je mysteriózna, pretože v ostatných rokoch odolala niekoľkým silným zemetraseniam a aj napriek tomu hrdo, aj keď šikmo, stojí ďalej.

Šikmá veža nie je výnimočná len tým, že dosiaľ nespadla, ale aj tým, že odolala početným silným zemetraseniam. Táto krásna dáma váži 14-tisíc ton. "Otrasy zemetrasenia dorazili až k veži, ale jej sa nejakým spôsobom podarilo odolať a ani sa nepohla. Pôda sa pohla, ale veža sa nepohla vôbec," uviedol George Mylonakis, profesor na Univerzite v Bristole. 

Profesor má na tento netradičný jav jednoduché vysvetlenie: "Jedinečnosťou veže je napríklad jej výška, ktorá je neobvyklá na stredoveké štandardy. Veža meria od základov 58 metrov. Druhým unikátom je jej odolnosť - veža je z mramoru a má veľmi hrubé steny. Je to vlastne dutý valec, takže celá konštrukcia je veľmi pevná. Treťou výhodou je mimoriadne mäkká pôda, na ktorej stojí. Pôvodne to bola rieka, ktorá dnes už neexistuje."

Kombinácia pôdy, mramoru, hrubých stien a šikmosti sľubuje veži dlhú životnosť. Podľa profesora je možné, že pre svoje unikátne vlastnosti sa z nej budú tešiť turisti nielen stovky, ale možno ešte aj tisícky rokov. Šikmá veža zdobí Taliansku Florenciu už od roku 1174, kedy s jej výstavbou začali.

Zemetrasenia v Taliansku mávajú tragické následky. Pozrite si jednu z reportáži práve o zemetrasení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy