Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Krava Penka ilegálne prekročila hranice EÚ. Migrantku chcú utratiť
Zdielať na

Krava Penka ilegálne prekročila hranice EÚ. Migrantku chcú utratiť

Zdroj: ISIFA/ilustračná snímka

BELEHRAD / Krava menom Penka sa z bulharskej farmy zatúlala až do Srbska, kde ju potom vrátili majiteľovi. Penka sa ale stala "ilegálnou migrantkou", pretože Srbsko nie je členom Európskej únie a zúčastnené strany sa vyhli dôkladnej administratíve. Nevinný útek vyjde Penku draho, podľa bezpečnostných nariadení EÚ ju musia utratiť.

Krava strávila v Srbsku dva týždne, po ktorých ju vrátili majiteľovi do Bulharska. Za tým neskôr prišli úradníci s tým, že zviera musí byť na základe prísnych bezpečnostných opatrení utratené. 

https://twitter.com/Niewyczymie/status/1003575725599985664

Nariadenie podľa Daily Mail stanovuje, že pri preprave na území Európskej únie musí byť pracovníkom na hranici predložené špeciálne osvedčenie podpísané veterinárom z krajiny, ktorá nie je členskou krajinou Európskej únie a svojím podpisom garantuje, že je zviera zdravé a nešíri žiadnu chorobu. 

Vzhľadom na to, že osvedčenie pri spätnom prekročení hranice Penka nemala, krava za svoj výlet zrejme zaplatí najvyššiu cenu. Bulharskí úradníci uviedli, že záchrana kravy nie je v ich kompetencii. "Rozhodnutie nie je v našich rukách. Dodržiavame iba pravidlá, ktoré prichádzajú z Bruseli," povedal veterinár Lyubomir Lyubomirov.

Penka vyvolala záujem u ochrancov zvierat a proti jej utrateniu už vzniklo niekoľko petícií. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy