Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Baktéria na šaláte zabila 5 ľudí, ďalších takmer 200 skončilo v nemocnici
Zdielať na

Baktéria na šaláte zabila 5 ľudí, ďalších takmer 200 skončilo v nemocnici

Archívna reportáž

NEW YORK / 5 mŕtvych a 197 chorých - to je štatistika najnovšej epidémie ochorenia spôsobenej baktériou Escherichia coli v 35. štátoch USA. Je to najväčší výskyt takéhoto ochorenia od roku 2006, kedy ochorelo 200 osôb.

Podľa aktuálnych zistení amerického úradu verejného zdravotníctva (Center for disease control and prevention, CDC) ochoreli viacerí ľudia približne pred 2-3. týždňami, keď ešte bol infikovaný šalát na pultoch predajní. Podľa portálu BBC spôsobila baktéria ochorenie potom, ako ju skonzumovali ľudia na listoch rímskeho šalátu vypestovaného v regióne Yuma, v štáte Arizona. Americká Správa pre potraviny a lieky (Food and drug administration, FDA) však vyhlásila, že za rozšírenie nie je zodpovedný nejaký konkrétny pestovateľ, distribútor či región.

Úrady prípad vyšetrujú. Podľa CDC niektorí ľudia neochoreli po konzumácii šalátu, ale potom, ako prišli do kontaktu s inými chorými. Pri požití infikovaného šalátu sa prejaví hnačka, vracanie a vo vážnych prípadoch dokonca zlyhanie obličiek. Spomedzi infikovaných ľudí bolo 89 hospitalizovaných a u 26. sa prejavilo zlyhanie obličiek, konkrétne hemolytický uremický syndróm. 6 prípadov podobných americkým hlási už aj kanadský úrad verejného zdravotníctva.

Baktéria E. coli sa môže objaviť na zelenine aj u nás. Najlepšou prevenciou je dodržiavanie zásad hygieny aj pri príprave jedál:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy