Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Úrady upozorňujú: Neopekajte si marshmallow nad havajskou Kilauea
Zdielať na

Úrady upozorňujú: Neopekajte si marshmallow nad havajskou Kilauea

Archívna reportáž

HAVAJ / Havajská sopka Kilauea už niekoľko týždňov zamestnáva americké úrady. Sopka už spôsobila obrovské škody lávou, ktorá ohrozuje aj geotermálnu elektráreň. Úrady ale musia riešiť nielen problémy so živlom ale aj s ľuďmi. Prichádzajú im totiž dotazy, z ktorých by sa normálnemu človeku zastavil aj rozum. Rozhodli sa preto vydať upozornenie.

Tony lávy ničia domy a cesty, tisícky ľudí už pritom evakuovali. Kilauea stále chrlí dym a jedovaté výpary. Aj tak sa ale nájdu ľudia, ktorí pri pohľade na zúrivú sopku majú svoje plány, ako tento živel využiť. "Mohol by som si nad lávou upiecť marshmallow, keby som mal dostatočne dlhú palicu?", takto znejú otázky od ľudí na Twitteri. Jeden sa dokonca obrátil na Geologický úrad Spojených štátov.   

Twitter

Odpovede sa mu dostalo. "Musíme povedať, že nie. Nie je to bezpečné, prosím ani to neskúšajte!", odpovedal úrad na svojom účte na Twitteri. A dostalo Láva môže vylučovať do vzduchu oxid siričitý a sirovodík. Okrem toho, že tieto plyny sú prudko  jedovaté, spôsobili by aj to, že by sladká chuť penového cukríka chutila veľmi zle.  "Pokial zmiešate kyselinu sírovú s cukrom( vo vulkanickom smogu napríklad), dostanete naozaj poriadnu reakciu," varoval úrad. Úžívateľ, ktorý sa s otázkou na úrad obrátil sa ale odbyť nenechal. " Dobre, a čo teda hot dogy?", opýtal sa ďalej. Na túto otázku už ale úrad nereagoval. 

Mohlo by sa zdať, že odpovedanie na takúto otázku je smiešne a strata času, no varovanie považujú za podstatné. Pred 15 rokmi boli ťažko popálení 3 američania, ktorí si marshmallow pokúsili opiecť nad lávou sicílskej sopky Etny.

Pozrite si archívnu reportáž o výbuchu ďalšej sopky: 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy