Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za užívanie sociálnych sietí budú platiť daň. Zákon schválili v krajine, kde ľudí trápi chudoba
Zdielať na

Za užívanie sociálnych sietí budú platiť daň. Zákon schválili v krajine, kde ľudí trápi chudoba

Archívna reportáž

KAMPALA / Daň za užívanie sociálnych sietí zaviedol parlament v Ugande na popud prezidenta Yoweriho Museveniho, podľa ktorého prispievajú sociálne siete k šíreniu klebiet. Zatiaľ čo ministerstvo financií zavedenie dane zdôvodňuje snahou zvýšiť príjmy štátu, aktivisti obhajujúci ľudské práva tvrdia, že ide o ďalší pokus prezidenta obmedziť slobodu prejavu.

Ugandské médiá sa stali dôležitým politickým nástrojom ugandskej vládnej strany, ale aj opozície. Počas prezidentskej kampane v roku 2016 boli všetky sociálne siete zablokované. Prezident Museveni argumentoval tým, že bolo podľa neho nutné zabrániť šíreniu klamstiev. 

Uganďania, ktorí používajú facebook, twitter, viber či WhatsApp zaplatia asi 200 ugandských šilingov denne, čo je v prepočte asi päť centov. Polkilový bochník bieleho chleba pritom v Ugande stojí asi 75 centov. 

Zákon vojde do platnosti prvého júla, ale zatiaľ nie je jasné, ako bude vláda peniaze od ľudí vyberať. Snaží sa totiž zaistiť, aby všetky SIM karty boli riadne registrované. Zo 41 miliónov obyvateľov tejto africkej krajiny vlastní mobilný telefón 23,6 miliónov ľudí a internet používa 17 miliónov Uganďanov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy