Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Teror v Belgicku. Ozbrojený útočník v uliciach zabil troch ľudí
Zdielať na

Teror v Belgicku. Ozbrojený útočník v uliciach zabil troch ľudí

LIÈGE / Ozbrojený muž zastrelil v belgickom Liège dve policajtky, 22-ročného okoloidúceho a jednu ženu si zobral ako rukojemníčku. Ďalších dvoch policajtov zranil.

Belgická televízia RTL uviedla, že útok sa odohral okolo pol 11 doobeda. Ozbrojený muž zastrelil dve policajtky. Potom z miesta utiekol a ako rukojemníčku si vzal ženu z blízkej školy. Študentov sa podarilo zo školy evakuovať ešte pred príchodom zásahových jednotiek. Útočníkom bol podľa belgických médií 36-ročný Belgičan, ktorého v pondelok podmienečne prepustili z väzenia. "Situáciu mapujeme spolu s ministrom vnútra a ministrom obrany a s krízovými centrami. Zároveň chcem vyjadriť podporu rodinám obetí," povedal belgický premiér Charles Michel.

Podľa informácií vyšetrujúceho prokurátora napadol útočník policajtov najprv nožom a po útoku sa zmocnil ich zbrane. 

Špeciálna jednotka útočníka zneškodnila. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy. Udalosť ale vyšetruje protiteroristická prokuratúra, no zatiaľ nepotvrdili, či šlo o teroristický čin. 

Podľa belgických médií kričal útočník heslo Allahu akbar, teda Boh je veľký, ktoré si radikáli ukradli z moslimských modlitieb a používajú ho pred samovražednými útokmi. Vyšetrovatelia preto teraz hľadajú stopy páchateľovej radikalizácie počas väzby a jeho prípadné napojenie na teroristické bunky.

https://twitter.com/zhengxiaodan/status/1001423778814025729

Stupeň ohrozenia v Belgicku zatiaľ nezvýšili.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy