Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hrozí koniec plastovým slamkám, paličkám do uší aj pohárom. Európska komisia žiada ich zákaz
Zdielať na

Hrozí koniec plastovým slamkám, paličkám do uší aj pohárom. Európska komisia žiada ich zákaz

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska komisia navrhla zákaz jednorázových platových slamiek, riadu, pohárov, vatových tyčiniek a všetkých výrobkov, ktoré sú vyrobené z plastu. Ich predaj má byť zakázaní, pokiaľ existujú dostupné a cenovo prijateľné alternatívy. Komisia sa týmto krokom snaží lepšie chrániť životné prostredie a obmedziť znečistenie oceánu.

Podľa prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa by mali členské krajiny aj Európsky parlament návrhy prejednať tak, aby boli prijaté ešte pred voľbami do europarlamentu, ktoré sa budú konať na jar v roku 2019. Členské štáty budú podľa pondelňajších návrhov komisie, taktiež povinné zaistiť zber 90 percent jednorázových platových fliaš, a to napríklad prostredníctvom vratných záloh. 

"Európania musia sa na riešení tohto problému spoločne pracovať. Platový odpad sa totiž nakoniec dostáva do ovzdušia, pôdy a oceánov,  a tak aj do našich potravín," upozornil Timmermans. Komisia navrhla zakázať celkom desať druhov jednorázových výrobkov z plastov, pretože podľa nich tvoria až 70 percent odpadkov v moriach. Zákaz sa má týkať plastových vatových tyčiniek do uší, príborov, tanierov, slamiek, paličiek k balónom. Budú musieť byť vyrobené z ekologickejších materiálov ako je plast. 

Nápojové obaly na jedno použitie obsahujúce plasty budú na trhu povolené len v prípade, že ich uzávery a viečka zostanú pripevnené. 

Z odpadu, najmä plastov, sa začal tvoriť nový kontinent. Len ten v Tichom oceáne je už väčší ako Nemecko, Španielsko a Francúzsko spolu. Situácia je alarmujúca, je potrebné prijať opatrenia. "Návrhy budú predložené na schválenie Európskemu parlamentu a Rade. Komisia vyzýva ostatné inštitúcie, aby túto problematiku považovali za svoju prioritu a zabezpečili pre európskych občanov hmatateľné výsledky ešte pred voľbami v máji 2019," tvrdí Ingrid Ludviková, zástupkyňa EK na Slovensku.

Čím sa majú tieto výrobky nahradiť, zatiaľ nie je celkom jasné. V správe sa hovorí o nahradení udržateľnou alternatívou. Hovorí sa pritom aj o zvyšovaní povedomia ľudí, čistení, zbere a nakladaní s odpadom pri obaloch od sladkostí, či vlhčených utierkach a hygienických potrebách. Možno teraz niektorým budúcim startupistom zasvietila kontrolka a začnú pracovať na vhodných alternatívach. Únia to chce podporiť, pretože občania Európskej únie ročne vyprodukujú 26 miliónov ton plastového odpadu. Zrecyklujú však menej ako 30 percent. Európska únia si preto od nových opatrení sľubuje zníženie emisií a zabránenie škodám na životnom prostredí vo výške 22 miliárd. ​

Pozrite si archívnu reportáž o pravidlách plastov pre Európu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy