Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tvrdili, že psov vezú do útulku. Svedkovia ale počuli, že z nich chcú urobiť masť
Zdielať na

Tvrdili, že psov vezú do útulku. Svedkovia ale počuli, že z nich chcú urobiť masť

HRANOVNICA / Obyvateľom osady v Hranovnici zmizlo deväť psov. Najprv si mysleli, že ich niekto odviezol do útulku, no skutočnosť bola krutá. Osadníci tvrdia, že ich ukradli obyvatelia inej osady. Myslia si, že ich pravdepodobne utratili a potom z nich vyrobili masť alebo zjedli.

Vinníci prišli do osady v Hranovnici (okres Poprad) na osobnom aute so spišskonovoveským evidenčným číslom. Ľuďom, od ktorých psov brali tvrdili, že idú do útulku, no svedkovia zistili niečo iné. Počuli totiž niečo, čo zrejme počuť nemali. "Vraj nejakú masť idú robiť alebo čo," uviedla Iveta Kokyová. 

Odchyt nebol oficiálny, vedenie obce o ňom vôbec nevedelo. Podľa prednostu obce sú o takejto činnosti obyvatelia obce vopred informovaní. "Vždy, keď zabezpečujeme odchyt psov, ich očkovanie, kastráciu či sterilizáciu, vždy to zverejníme, vždy je to na stránke, na úradnej tabuli a v rozhlase, takže to, čo nie je zverejnené nemá s obcou nič," povedal prednosta obvodného úradu v Hranovnici Lukáš Antoni. 

Podľa prednostu nemajú v obci problém s evidenciou psov ale s tým, že sú voľne pustené. Napriek tomu sa aj tu nájdu vzorní majitelia. 

Čo sa v skutočnosti stalo s odchytenými psami vedia len tí, ktorí ich odviezli. Osadníci sa ale boja, že môžu takto chodiť aj po iných osadách a brať psov, z ktorých vyrobia masť alebo ich zjedia. "Podľa trestného zákona je trestný čin, keď zviera musí byť týrané, respektíve utýrané. Konzumácia psa nie je podľa platného trestného zákona trestným činom," povedal policajný hovorca v Prešove Daniel Džobanik. 

Polícia majiteľa psa vypátrala, no ten podľa policajného hovorcu tvrdil, že auto požičal inému mužovi, na ktorého podľa svojich slov nemá kontakt. Policajtom sa nakoniec podarilo vypátrať aj jeho, no psov už nenašli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy