Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri kostole našli pri výkopoch ľudskú kostru. Cintorín tam ale nikdy nebol
Zdielať na

Pri kostole našli pri výkopoch ľudskú kostru. Cintorín tam ale nikdy nebol

ŠTÚROVO / Ľudskú kostru objavili pracovníci pri výkopových prácach v Štúrove. Kosti v zachovanom stave našli zhruba v metrovej hĺbke pod povrchom pri kostole, napriek tomu, že tam cintorín nikdy nebol.

Výkopové práce na námestí v Štúrove boli na niekoľko hodín prerušené, miesto zabezpečovala polícia. "My sme si mysleli, že je to zatvorené kvôli niečomu inému, ale teraz som sa poobede dopočul, že tam našli kostru," vraví žena z obce. 

Kanály kopané mechanizáciou sú súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie. Obnovujú tam vysokonapäťového vedenia. Postup prác mierne spomalil nález, ktorý bolo potrebné prešetriť. Na ľudské kosti natrafila obsluha rýpadla v zhruba metrovej hĺbke. "Tak zrejme sa to musí vyšetriť, o čo sa vôbec jedná, nemáme o tom vedomosti, že by tam bol nejaký cintorín, alebo nejaká udalosť, ktorá by nasvedčovala, že je to oprávnené miesto na kostru," uviedol primátor Štúrova, Eugen Szabó. 

Miesto nálezu v centre mesta je vzdialené len pár metrov od kostola. Napriek tomu bolo potrebné počkať na antropológa, aby určil aspoň približný vek kostry. "Zistil, že nájdené kosti sú staršie ako 100 rokov. Polícia preto vec ďalej nerieši," informuje policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

A tak v najbližších dňoch policajtov vystriedajú arecheológovia – tí zvyšky kostry šetrne odstránia a preskúmajú miesto. To však môže spomaliť tempo rekonštrukčných prác pred letnou sezónou v centre Štúrova.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom náleze: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy