Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Viedenská burza hračiek ponúkla unikátne bábiky a medvedíkov
Zdielať na
Zahraničie

Viedenská burza hračiek ponúkla unikátne bábiky a medvedíkov

Zdroj: ČTK/Václavík František

Hitom boli bábiky novorodencov, ktoré boli na prvý pohľad k nerozoznaniu od živých detí.

Asi 30.000 bábik a medvedíkov dnes mohli obdivovať návštevníci burzy, ktorá sa konala vo viedenskom hoteli Intercontinental. Veľká burza, ktorá je podľa usporiadateľov jedinečná nielen v Rakúsku, ale s výnimkou Nemecka i v celej Európe, sa koná dvakrát ročne.

Dnešného jesenného kola sa zúčastnilo 75 vystavovateľov a burza prilákala približne 1500 návštevníkov.

„To, čo sa tu dá vidieť, nie je určené deťom na hranie. Sú to všetko cenné umelecké alebo historické kúsky, teda zberateľské objekty,“ povedal ČTK konateľ firmy Fine Hobby Kurt Nemetz, ktorý je preto nerád, keď sa o exponátoch hovorí ako o hračkách.

Medzi exponátmi sa našli napríklad staré, antikvárne predmety, ktoré sú vzácne a veľmi cenné. O tom svedčí aj fakt, že tretia najväčšia sieň sveta Dorotheum chystá na začiatok decembra vo Viedni samostatnú dražbu historických hračiek. Na burze však nechýbali ani reprodukcie starých bábik, a medvedíkov a nové umelecké predmety súčasných špičkových tvorcov.

Jednotliví účastníci si predmety buď vymieňajú, alebo ich predávajú a zase nakupujú. Asi osemdesiat percent návštevníkov tvorili zberatelia.

Síce moderné, ale v tradičnom štýle vyrábané porcelánové bábiky Siu-ling Wang z Mníchova sa dali kúpiť napríklad za 1000 až 2000 eur.

Hitom tohtoročnej burzy boli špeciálne bábiky v podobe novorodencov, ktoré boli na prvý pohľad k nerozoznaniu od živých detí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy