Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Otráveného bývalého agenta Skripaľa prepustili z nemocnice
Zdielať na

Otráveného bývalého agenta Skripaľa prepustili z nemocnice

SALISBURY / Bývalého ruského agenta, ktorý bol pred viac ako dvoma mesiacmi otrávený, bol prepustený z nemocnice v Salisbury na juhu Anglicka. S odvolaním na zdravotnícku službu NHS o tom informovali zahraničné agentúry. Jeho dcéru prepustili už v apríli.

Skripaľ sa ocitol na jednotke intenzívnej starostlivosti aj so svojou dcérou Julijou po tom, ako boli vystavení nervovoparalytickej látke novičok. Julija opustila nemocnicu už 9. apríla a následne ju previezli na bezpečné miesto. Jej otec v tom čase už nebol v kritickom stave. 

Britskí predstavitelia opakovane obvinili zo spáchania útoku nervovou látkou Rusko.  Londýnsky denník The Times napísal, že britské tajné služby určili ako zdroj použitého novičoku, ktorým Skripaľovcov otrávili, armádne laboratórium v ruskom meste Šichany. Moskva vinu rezolútne odmieta. 

Nedávno Rusku do karát nahrala Česká republika, kedy sa prezident Zeman v televízii vyjadril, že v krajine vyrábali látku novičok. Toto vyjadrenie musela čeká vláda potom vysvetľovať a uvádzať na správnu mieru. 

​Ako reakciu na otravu bývalého dvojitého agenta vyhostili mnohé z krajín EÚ a USA ruských diplomatov. Slovensko ako aj Rakúsko diplomatov nevyhostilo. Podľa Andreja Danka je dobré, že sme sa nevybrali hurá systémom a nevyvodzovali také závažné kroky bez akýchkoľvek dôkazov.

K otrave podľa vyšetrovania malo dôjsť u Skripaľovcov doma. Najväčšiu koncentráciu nervovoparalytickej látky našli na kľučke dverí a niekto ju tam mohol natrieť. To by mohlo vysvetľovať, prečo sa látka nachádzala aj na jeho aute či v reštaurácii, kde večerali a ktorú neskôr polícia uzavrela

Súvisiace články

Najčítanejšie správy