Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Británia chce napriek brexitu zotrvať s EÚ v colnej únii. Vláda je ale v názoroch nejednotná
Zdielať na

Británia chce napriek brexitu zotrvať s EÚ v colnej únii. Vláda je ale v názoroch nejednotná

Archívna reportáž

LONDÝN / Británia plánuje Bruselu oznámiť, že je odhodlaná zotrvať v colnom zväzku s Európskou úniou aj po roku 2021. Európsku úniu opustí budúci rok v marci, ale jej obchodné styky s Európou sa nemajú podľa doterajšej dohody meniť do konca roku 2020.

Britská ministerská predsedkyňa Theresa May je presvedčená, že krajina opustí colnú úniu s Európskou úniou, aby mohla uzatvárať vlastné obchodné dohody so zahraničím. Jej vláda je ale v názoroch na budúcnosť colnej únie rozdelená. 

Podľa londýnskych médií sa ministri na utorkovej schôdze vlády dohodli, že Británia by sa mala pokúsiť o zotrvanie v colnej únii, pokiaľ technológie potrebnej pre kontrolu hraníc Severného Írska s Írskou republikou nebudú do roku 2021 pripravené. Podľa informácií vládnych úradníkov by sa tak mohlo stať až v roku 2023. 

Severné Írsko, ktoré je rovnako ako Anglicko, Škótsko a Wales súčasťou Spojeného kráľovstva, bude po brexite jediným regiónom, ktorý bude mať priamu hranicu s Európskou úniou. Otázka režimu, aký na nej bude panovať je jedným z hlavných sporných bodov pri jednaní o odchode Británie z Európskej únie. May chce mať o ďalšom postupe jasno do júnového samitu Európskej únie a zmluvu s Bruselom o nových vzťahoch chce uzatvoriť do tohtoročného októbra, čo je necelý polrok pred odchodom Británie z Európskej únie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy