Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska nesúhlasí so zákonom o voľbe policajného šéfa, vzoprel sa Smeru
Zdielať na

Kiska nesúhlasí so zákonom o voľbe policajného šéfa, vzoprel sa Smeru

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska nesúhlasí s novelou zákona o policajnom zbore, ktorá by mala zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta. Svojím postojom sa tak chce vzoprieť Smeru.


"Nový zákon o polícii je len figovým listom, ktorý má zakryť neochotu riešiť skutočné problémy v polícii,"
vyjadril sa prezident v prvom rozhovore, ktorý poskytol od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pre Aktuality.sk   "Ak bude zákon schválený v navrhovanej podobe, určite ho budem vetovať," pokračoval. 

Ministerstvo vnútra zákon predložilo do medzirezortného pripomienkového ešte v čase, keď rezort viedol Tomáš Drucker. Opozícia a tretí sektor tento návrh ostro kritizovala. Pripomienku, ktorú predložili zástupcovia neziskových organizácií, podpísalo za tri dni viac ako 5500 ľudí. Andrej Kiska považuje za dôležité, aby sa na voľbe policajného šéfa podieľal najmä minister vnútra. "Prvý problém je, že návrh zákona rozrieďuje politickú zodpovednosť za voľbu policajného prezidenta. Nemôžeme od ministra vnútra chcieť, aby bol politicky zodpovedný za výsledky, keď nebude mať možnosť určiť si kľúčového človeka v rezorte," myslí si prezident.

Po novom by už policajného prezidenta mala totiž voliť sedemčlenná komisia. Tú majú tvoriť nominanti ministra vnútra, generálnej prokuratúry, policajného prezidenta či odborárov. Komisia svojich kandidátov následne odporučí ministrovi, a ten parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť, kde väčšinu má koalícia. Na finálnom kandidátovi sa potom dohodnú s ministrom. 

​"Nový šéf bude pravdepodobne zabetónovaný," tvrdí Kiska

"Nový policajný prezident by bol podľa toho zákona vo funkcii pravdepodobne zabetónovaný aj počas pôsobenia nasledujúcej vlády," skonštatovala hlava štátu. Šéf polície má byť podľa novely volený až na sedem rokov. Ak by chcel nový minister policajného prezidenta odvolať, musel by tak učiniť cez dvojtretinovú väčšinu vo výbore pre obranu a bezpečnosť.

To predpokladá ale zhodu medzi koalíciou a opozíciou. Ak teda bude chcieť niekto odvolanie blokovať, nebude to mať ťažké. "Z návrhu zákona som rozčarovaný," dodal k novele Kiska. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu názorom Druckera a Kisku na voľbu policajného prezidenta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy