Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Američania, ktorých Kim Čong-un prepustil, sú doma
Zdielať na

Američania, ktorých Kim Čong-un prepustil, sú doma

WASHINGTON / Trojica Američanov prepustených Severnou Kóreou dorazila do Spojených štátov spoločne so šéfom americkej diplomacie Mikom Pompeom.

Na základni Andrews blízko Washingtonu ich privítal prezident Donald Trump s manželkou Melaniou. Šéf Bieleho domu potvrdil, že Pompeo dohodol termín a miesto jeho stretnutia s vodcom KĽDR Kim Čong-unom, podrobnosti však neoznámil.

"Sú to skvelí ľudia a toto je pre nich významný okamih ... Radi by sme poďakovali Kim Čong-unovi," vyhlásil Trump po prílete trojice, ktorá bola podľa neho prepustená vďaka zlepšovaniu vzájomných vzťahov, ktorého cieľom je podľa Trumpa Kórejský polostrov bez jadrových zbraní .

Prepustenými Američanov sú misionár Kim Dong-chul a tiež Kim Sang-duk a Kim Hak-song, ktorí nejakú dobu prednášali v KĽDR na pchjongjangskej technickej univerzite.

Vojenské lietadlo s nimi dosadlo na plochu vojenskej základne o 2:45 miestneho času (8:45 SELČ). Všetci traja podľa televíznych záberov z pristátia dorazili do vlasti v dobrom fyzickom stave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy