Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Budapešť dunela hnevom. Demonštranti chcú Orbánovi dýchať na päty
Zdielať na

Budapešť dunela hnevom. Demonštranti chcú Orbánovi dýchať na päty

MAĎARSKO / Protiteroristické komando, parlamentná stráž a polícia mali dnes hermeticky uzavrieť Kossuthovo námestie v Budapešti. Viktor Orbán a jeho Fidesz si tam chceli vychutnať svoje volebné víťazstvo na ustanovujúcej schôdzi parlamentu bez hukotu protivládnych demonštrácií. Na utorok ich ohlásili v Budapešti hneď niekoľko. Nakoniec od toho Fidesz ustúpil, no v uliciach bolo aj tak množstvo policajtov a protestujúcich.

Už o desiatej predpoludním v utorok pred parlament začali prichádzať demonštranti, ktorí nesúhlasia s vládou Viktora Orbána. Davom sa niesli heslá ako: "špinavý Fidesz", "vlastizradcovia", alebo "poďte von." Množstvo demonštrantov sa v čase ustanovujúcej schôdze parlamentu pohlo po Kossuthovom námestí pred Národnú radu, aby vyjadrili nesúhlas s vládou. protestujúcim prekáža najmä štýl Orbánovho riadenia krajiny. "Demokraciu chcem aj v Maďarsku. Žila som desať rokov v Nemecku a naučila som sa, čo to demokracie je. To, čo sa deje v Maďarsku v posledných rokoch smeruje k diktatúre," tvrdí rozhnevaná demonštrantka.

Hukot ulice sa ale za hrubé múry maďarského parlamentu obkoleseného policajtmi nedostal. A tak prezident János Áder mohol otvoriť ustanovujúcu schôdzu a začať aj prísahu poslancov, ktorým odporučil za premiéra zvoliť Viktora Orbána. "Voliči rozhodli o tom, kto má vládnuť krajine a kto má byť v opozícii. Hlas ľudu musíme rešpektovať, to je základné pravidlo demokracie," vyhlásil Áder.

Pôvodne malo byť Kossuthovo námestie zabarikádované a opozičné strany sa aj chystali rozoberať tieto barikády. To sa nakoniec nestalo a hučiaci dav sa dostal pred parlament. "Prišli sme z vidieka 200 kilometrov, vedeli sme, že to má byť uzavreté, ale našťastie nie je," potvrdila demonštrantka. Napriek protestom Fidesz vo voľbách presvedčivo vyhral a získal dvojtretinovú väčšinu v parlamente. Demonštranti sa preto obávajú, že tzv. orbanizácia naberie na obrátkach. "Mení sa toho strašne veľa. mladí by mali mať viacej príležitostí. či už v oblasti vzdelávania, ale aj založenia rodiny. Nemuseli by potom toľko vycestovať do zahraničia," hovorí demonštrant.

Ľuďom pred parlamentom je jasné, že veľa toho zmeniť nemôžu. Stojí im to však za to vyjsť do ulíc a okolo národnej rady vytvorili živú reťaz: "Títo ľudia dávajú najavo, že sa im niečo nepáči, takže aj aj som tu preto, aby som to dala najavo," hovorí demonštrantka. "Keby každý ostal sedieť doma, tak by sa nikdy nič nezmenilo," potvrdzuje ďalší člen davu.

Napriek tomu, že maďarský parlament nebol nakoniec obkolesený zátarasmi a ľudí neprenasledovalo protiteroristické komando, centrum Budapešti celý deň strážili tisíce policajtov a nechýbali ani dopravné obmedzenia do večerných hodín. Nový vlna demonštrantov prišla na Kossuthovo námestie o šiestej podvečer a bolo ich stále viac. Bolo ich dokonca viac ako predpoludním, keďže Maďari nemali v utorok štátny sviatok. Požiadavky protestujúcich boli rovnaké. A keď aj hovoria, že vieme, že nič nemôžeme zmeniť, tak najbližšie 4 roky Orbánovi nič nedarujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy