Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kiska sa stretol s ľuďmi, ktorí bojovali v 2. svetovej vojne. Spomienkový veniec mu nechýbal
Zdielať na

Kiska sa stretol s ľuďmi, ktorí bojovali v 2. svetovej vojne. Spomienkový veniec mu nechýbal

MAKOV / Dnešný dátum je v našom kalendári zapísaný ako deň víťazstva nad fašizmom. Krvavé boje druhej svetovej vojny neobišli ani oblasť Kysúc. Práve tam v utorok prišiel prezident Andrej Kiska na oslavy tohto sviatku v dedine Makov. Samozrejme, nechýbali tam ani ľudia, ktorí sami riskovali svoje životy v najväčšom vojnovom konflikte minulého storočia.

Pri príchode slovenského prezidenta do dediny Makov ho Kysučania privítali tak, ako sa patrí. Ponúkli mu chlieb a soľ a zástupcovia tej najmladšej generácie mu aj zaspievali. 

O niečo neskôr sa Andrej Kiska stretol aj s ľuďmi oveľa skôr narodenými. Ocenil mužov i ženy, ktorí na vlastnej koži zažili útrapy vojny, a to nielen v Žilinskom kraji. "Bojoval som v Kraľovanoch, v Pranici. S Nemcami sme mali strety," uviedol Matej Valocký z Košťan nad Turcom."S generálmi Viestom a Goliánom sme ustupovali Nízkymi Tatrami. Na toto spomínam najviac, bola to hrozná cesta," porozprával svoje skúsenosti Jaroslav Prokop z Dolného Kubína.

Priamo na spoločnej hranici si Slováci a Česi pripomenuli 73. výročie ukončenia 2. svetovej vojny v Európe. "Vojna sa Kysúc dotkla už 1. septembra 1939, kedy cez Kysuce pochodovali nemecké vojská proti Poľsku,"  povedal v príhovore starosta Martin Pavlík. Dnešné oslavy víťazstva nad fašizmom na Kysuciach majú svoje opodstatnenie. Práve Makov ako i neďaleké dediny Korňa a Klokočov, boli tri posledné obce oslobodené na našom území. "Vypálené osady ako sú Greguše, Kramarovie, vraždy v Skačkove, v Starej Bystrici, a Semetešská tragédia sú trvalým mementom fašistickej zlovôle," ďalej uviedol v príhovore starosta. 

"Fašizmus a nacizmus zanechali v Európe ale aj vo svete desiatky miliónov obetí vojnového besnenia, ale aj cielenej genocídy národov a národností," poznamenal vo svojom príhovore prezident Andrej Kiska.

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom, kde si pamiatku uctil Robert Fico: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy